Läti suurendab ligipääsu pangasaladustele

29. jaanuar 2009, 10:20

Rahvatarkus selle kohta, et saladused
tulevad varem või hiljem päevavalgele, leidis lätlastele ootamatult rakendamist
seadusandluses – Lätis otsustati teha muudatused krediidiasutusi
puudutavasse pangasaladust käsitlevasse seadusesse.

Parandused näevad ette, et pangad on edaspidi kohustatud pankrotihalduri esimese päringu peale esitama andmed oma klientide pangakontode seisu kohta, vahendab db.lv Läti päevalehte ????????.

Lätis on drastiliselt kasvanud maksejõuetuse juhtumite arv, nendega tegelevate pankrotihaldurite õigustering jääb aga kitsaks. Seetõttu võib edaspidi nende kompetentsi kuuluda õigus tutvuda kliendi finantsolukorraga.

Pankrotihaldurid on samas veendunud, et pangasaladusega seotut valitsuse otsus ei mõjuta – infot pangakontode kohta oli neil võimalik saada ka varem, kuid ainult kontovaldaja nõusolekul või kohtu korraldusel.

Praegusel hetkel põrkuvad maksujõuetust käsitlevate protsessidega tegelevad pankrotihaldurid andmete kogumisel raskustele. "Pangad valdavalt keelduvad võlgniku kontoseisu kohta infot andmast hetkeni, kuni klient maksujõuetuks kuulutatakse. Kuid selleks, et kohus saaks konkreetse inimese maksujõuetuks kuulutada, peab pankrotihaldur esitama oma seisukoha võlgniku finantsolukorra kohta, ja seega saama juurdepääsu tema kontole," rääkis Läti pankrotihaldurite assotsiatsiooni esimees Janis Birzulis.

Selle informatsiooni esitamine peaks tema sõnul olema ka kliendi enda huvi. Kui inimene sellest aga keeldub või pole kättesaadav ning on näiteks võlgadesse sattunud ettevõtte maha jätnud ja piir taha põgenenud, tekib paradoksaalne olukord: pole panga nõusolekut, pole ka võimalust maksejõuetuks kuulutamise protsessi alustada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. January 2009, 10:20
Otsi:

Ava täpsem otsing