EL pestitsiidikeelul ootamatud tagajärjed

01. veebruar 2009, 18:32

Europarlamendi hiljutine otsus keelata mõnd
sorti kahjuritõrjevahendite kasutamine jättis arvestamata, et nii muutub ühtlasi
kahjumlikuks malaariavastase võitluse vahendite tegemine, mis on tööstuse jaoks
üks osa pestitsiidide tootmisest.

Peale põllumajandustootjate, kes kaebavad keelu läbi saagikuse vähenemise üle, avaldasid keelu tagajärgede üle muret ka haigustega võitlemise asjatundjad, edastasid BBC Worldi äriuudised.

Campaign for Fighting Diseases (haigustega võitlemise organisatsioon) esindaja Caroline Boin`i sõnul ei arvestanud Euroopa Liit otsust vastu võttes pestitsiidide kasulikke külgi: "Mööda on vaadatud kahjust, mida see võib teha viirusekandjate kaudu levivate haiguste nagu malaaria vastu võitlemisele. Tööstusel ei ole piisavalt motivatsiooni eraldi toota malaariavastase võitluse vahendeid, see haigus tapab üle miljoni inimese aastas. Rahvatervise heaks kasutatavad putukamürgid moodustavad pestitsiidide turust vaid 1% ja tootjad on väga sõltuvad müügist põllumajanduse turul.” Tema hinnangul muutuvad vahendid raskemini kättesaadavamaks ja kallimaks ning sellealane uurimis- ja arendustegevus väheneb.

Briti taimekasvatusnõukogu esimees Dr Colin Ruscoe kinnitas samuti, et malaaria vastu võitlemisel kasutatavad pestitsiidid on õieti põllumajandusele mõeldud toodete kõrvalsaadus. Euroliidu õigusakt keelab teatud toimeained, mitte nende kindlad kombinatsioonid.

On palju näiteid, kus aine on eraldi võetuna üliohtlik, kuid õieti kasutatuna ohutu, rääkis Ruscoe. Ta tõi näiteks Botoxi, mis on üks tugevamaid närvimürke, kuid mida õigetes doosides kasutatatakse laialdaselt kosmeetilisel eesmärgil. EL otsust pidas ta ka taimekasvatusele otseselt kahjulikuks. Tema hinnangul ei hakka tootjad tegema eraldi eelarveid rahvatervisele suunatud toodete arendamiseks, ehkki ükski neist ei taha seda avalikult kinnitada.

Teatud pestitsiidide keelamine võib olla hea mõte Euroopas, Aafrika inimestele ei pruugi see sama kasulik olla. Ülemaailmse Tervishoiuorganisatsiooni andmeil on malaariarisk 40% maailma inimestest, enamus neist elab vaeseimates maades.

Tõsiselt malaariasse haigestunuid on aastas 500 mln inimest ja sureb üle miljoni. Aafrikas annavad malaaria tüsistused 20% laste suremusest. Malaariavastase võitluse programmidele kulutati Aafrikas 2007. aastal 1,5 mld dollarit. Kui palju rohkem on tänu euroliidu pestitsiidikeelule vaja tulevikus selleks raha leida, pole veel võimalik välja arvutada.

Pestitsiidide toetajate sõnul mõjuvad need kiiresti, toimivad kindla kahjuri vastu, neid on lihtne soetada ja kasutada ning nõnda on võimalik saagikadusid vähendades põllutoodangut tõsta. Vastaste argumentide kohaselt võivad need kahjustada keskkonda, mõjuda halvasti nendega töötavatele inimestele, hävitada teisi liike peale nende, mille vastu on mõeldud ning kanduda kasutamiskohast kaugele edasi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. February 2009, 18:32
Otsi:

Ava täpsem otsing