Lauri: majandus kukub tänavu 7 protsenti

ÄP 02. veebruar 2009, 00:00

Ootused Eesti, Läti ja Leedu majanduse osas on oluliselt halvenenud, lisas ta.

"Novembri majandusnäitajad on toonud maa peale ka need vähesed, kes lootsid, et ehk osutub ülemaailmne majanduskriis halvaks unenäoks ning tegelikkus päädib vaid tavapärasest kehvemate arengutega," nentis Lauri.

2010. aasta lõpus võivad protsessid majanduses tema hinnangul hakata paranema, majanduskasv võib jääda 0,5-3 protsendi vahele.

2010. aasta optimistlikum prognoos põhineb mitmel eeldusel. Esiteks võivad 2009. aasta teisest poolest hakata kasvama välismaised otseinvesteeringud, kuna varade hinnalangus muudab nad investoritele atraktiivseks. Palgalangus ja töötuse kasv peaksid olema tegurid, mis suurendavad tootmiste ülekandmise atraktiivsust Eestisse, leiab Lauri.

Teine oluline tegur on ülekanded Euroopa Liidu fondidest. Nende puhul peab valitsus Lauri kinnitusel olema valmis tagama kaasfinantseerimist.

Kolmas tegur, mis majandusarengutele mõjub negatiivselt, kuid on väga tugeva mõjuga, on välisfinantseerimine pankade kaudu. Selles on Hansabank Markets äärmiselt skeptiline ning nende prognoos põhineb eeldusel, et kodumaised pangad peavad toetuma peaaegu täielikult kodumaisele ressursile.

Lauri hinnangul väheneb väljamakstud palkade summa tänavu kuni 15 protsenti. Hõivatute arv väheneb sel aastal 4-6 protsenti. Lisaks ootab Hansabank Markets värskes majandusprognoosis mitteaktiivsuse kasvu tööturul ja tööjõu väljavoolu, seda eelkõige 2010. aastal näiteks väheatraktiivsetesse Soome piirkondadesse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing