Raivo Vare: kui tuleb IMF, võib devalveerimine päevakorrale tulla

02. veebruar 2009, 09:42

Majandusekspert Raivo Vare märkis, kui
peaks olukord arenema selliseks, et tuleb IMF, siis ei ole ka devalveerimise
temaatika päevakorrale kerkimine välistatud.

"Meil ei jää muud üle, kui elatustaseme, palkade ja hindade arvelt, sisulisest devalveerimisele analoogse protsessi läbitegemine," möönis Vare.

Aga see kehtib Vare hinnangul vaid nii kaua, kui me ise oma majandust juhime. "Kui me molutame veel natuke aega, siis meil õnnestub kindlasti saavutada see olukord, millele mitmed inimesed on ka viidanud – jõuame käsi pikal IMFi ukse taha ja sellisel juhul on juba hoopis teine stsenaarium," hoiatas Vare.

Raivo Vare Raivo Vare"Küsimus on selles, kas riigil on piisavalt ettevõtmist deflatsiooniks vajalikud otsused ära teha," kahtles Vare. Vaadates Läti näidet, võidakse ka meile ette panna „take it or leave it“ (võta või jäta – toim) – tingimus, aga selle vahega, et Läti sai selle varem, kui oli veel manööverdamise ruumi," ütles Vare.

"Meie oleme siis juba niisuguses olukorras, kus manööverdada pole ka enam võimalik ja peame aktsepteerima seda, mida meile öeldakse. Ja siis võib devalveerimise teema uuesti üles tulla," hoiatas Vare.

Meil ei ole tegelikult valikut, sest meil pole võimalik devalveerimise efekti saavutada juba tehnilistel põhjustel sõltumata sellest, kas see on hea või halb, rääkis Vare. See on tehniliselt keeruline ja võtab liiga palju aega – tõeline devalveerimise efekt saavutatakse ootamatusega ja ajas venitatuna on see üks suur spekulatsioon, lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. February 2009, 11:09
Otsi:

Ava täpsem otsing