BÖRS: Dow tagasi üle 8000 punkti

Mait Jüriado 03. veebruar 2009, 23:13

USA aktsiad suutsid teha korraliku
tõusupäeva. Finantssektor lohises, kuid lõpetas plussis. Indeksid +1,5%.

USA aktsiaturud suutsid peale närvilist päevaalgust teha korraliku tõusupäeva. Hommikuse nukravõitu meeleolu keeras positiivsemaks veidi parem kinnisvaratehingute arv detsembrikuus. Ka autotootjate USA jaanuarikuu müüginumbrid ei suutnud enam turgu negatiivselt üllatada. Kõik majandussektorid näitasid tänasel börsipäeval rohelust, kuid finantssektor näitas jätkuvalt nõrka esitust. Kui USA aktsiaturud tahavad siit tõusu jätkata, peab positiivselt reageerima ka finantssektor, vastasel juhul jääb teistes sektorites tõusuüritus ahtakeseks, sest finantssektor oli, on ja jääb veel mõneks ajaks kõige olulisemaks turu tervise mõõdikuks.

Dow Jones tööstusindeks tõusis täna 141 punkti ehk 1,78% 8078 punktini. S P 500 indeks kosus 1,58% 838 punktini. Nasdaq indeks lõpetas päeva plussis 1,46% ning Russell 2000 tõusis 0,73%.

S P 500 indeksi 237 ettevõtte kasumid, kes on seni neljanda kvartali majandustulemused avaldanud, on kukkunud keskmiselt 37% aastataguse ajaga võrreldes. Veel eelmisel aastal märtsikuus prognoosisid analüütikud ettevõtete kasumite kasvuks 55%, näitas Bloombergi statistika. Eelmine kuu märkis kasmite langust juba kuuendat kvartalit järjest, mis on rekordiline järjestikune langus.

S P 500 ning Dow Jones tööstusindeks näitasid jaanuaris kõige hullemaid langusnumbreid. Ettevõtete kasumid on kukkunud viimase 26 aasta järsemas tempos.

Detsembris näitas USA kinnisvaraturg veidi paranemise märke. Üle nelja kuu on ameeriklased jälle aktiivsemalt kodusid soetama hakanud. Kodude müük kasvas kuuga 6,3%, mis oli parem kui turuosaliste ootus. Siiski moodustab USA kinnisvaraturu käibest suure osa sundmüügid. Loe pikemat lugu siit.

Täna avaldasid suuremad autotootjad jaanuarikuu müügitulemused USA kohta. Pilt just ilus ei olnud, kuid arvestades seda, et oodata oli niigi koledaid numbreid, ei üllatanud see aktsiaturge. Ford Motori automüük kukkus USAs jaanuaris 40%. Toyota Motor, kes on maailma suurim autotootja, näitas müügis 34%-list kukkumist. Nissan Motori müük kukkus peaaegu 30%. General Motorsi müük kukkus 48,9%. Fordi (F) aktsiad tõusid täna 4,3% ning maksid 1,96 dollarit ning General Motorsi (GM) aktsiad kukkusid 1,4% ja maksid 2,85 dollarit. Loe pikemalt siit.

Citigroup (C) kukkus 5,2% ja maksis 3,46 dollarit. Bank of America (BAC) aktsiate väärtus kukkus 11,67% 5,3 dollarini. JPMorgan Chase Co (JPM) aktsiad kukkusid 4,6% ja maksid 24,05 dollarit.

Suurim mootorrataste tootja Harley-Davidson Inc. (HOG) aktsiad rallisid 15,8% 13,73 dollarini. Miljardär Warren Buffett ostab ettevõtte 300 miljoni dollari suuruse võla.

Motorola (MOT) aktsiad kolistasid täna allapoole 11%. Neljandas kvartalis sai mobiiltelefonide tootja kahjumit 3,58 miljardit dollarit. Kasumiprognoos tehti allapoole analüütikute ootusi. Samuti on õhus võimalik dividendikärbe.

UPSi (UPS) kvartalikasum tuli parem kui turuosalised ootasid, kuid müük tuli alla ootuste. Ettevõtte teatel on saadetiste maht kukkunud raske majandusolukorra tõttu. Aktsiad tegid USAs täna läbi 6,1%-lise tõusu.

Maailma suurim kasiinoettevõte MGM Mirage (MGM) kukkus 14,5% 6,95 dollarile. Ettevõte, mille suuromanik on miljardär Kirk Kerkorian, sai Citigroupilt müügisoovituse.

Merck Co (MRK) lisas plusse 6,4%. Tööjõukulude kokkuhoid on ettevõte kasumlikkust parandanud. Schering-Plough Corp. (SGP) tõusis 8,2%. Ettevõtte kasum tõusis tänu kulude kokkuhoiule.

DryShips Inc. (DRYS), kes transpordib tooraineid, nende seas rauamaaki ning kivisütt, jõudis Piraeus Bank SAga kokkuleppele 220 miljoni dollari suuruse laenu üle. Ettevõtte aktsiad rallisid täna 24,5%.

Maailma suurim digitaalkaamerate mälukaartide tootja SanDisk (SNDK) uppus 23,2%. Pettumustvalmistavad kvartalitulemused näitasid ettevõtte kahjumit 1,9 miljardit dollarit.

Kaubamajade pidaja Macy's (M) koondab 7000 töötajat ning kärbib dividende 62%. Ettevõtte aktsiad tõusid täna 2,8%.

BP (BP) aktsiad kukkusid Londonis peale 3,3 miljardi dollari suuruse neljanda kvartali kahjumi teatamist. USAs noteeritud aktsiad kosusid täna 1,7%.

Kemikaalidetootja Dow Chemical (DOW) tõusis 2,7% peale 1,55 miljardi dollari suuruse kvartalikahjumi teatamist.

USAs noteeritud Vodafone Groupi (VOD) aktsiad lisasid plusse 7,7% ja maksid 19,91 dollarit. Ettevõte tõstis käibeprognoose Briti naela nõrkusest tingituna. Samuti paranes kasum ning käive.

Kullaunts dollarites maksis päeva lõpus 900 dollarit ehk -0,7%.

Nafta maksis päeva lõpus USAs Nymexil 40,95 dollarit barrel ehk +2,17%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. February 2009, 23:10
Otsi:

Ava täpsem otsing