Andres Hermet: paljud saneeritavad on raskustes

04. veebruar 2009, 13:41

Saneerimisseadus on justkui hoovõtu
ja plärtsatusega ettevõtjatele visatud päästerõngas, ütles
Eesti pankrotihaldurite Koja esimees Andres Hermet.

"Saneerimine on tervitatav asi, kuid see peab olema õigel ajal," rääkis Hermet ja lisas, et kuigi saneeritav ettevõte ei tohiks olla makseraskustes, pole paljudel praegustest saneeritavatest ettevõtetest enam raha.

"Jooksvad kulutused saneerimise ajal ju ei peatu," selgitas Hermet. Tema hinnangul peab ettevõttel ka saneerimise ajal olema vahendeid jooksva tegevuse rahastamiseks. "Ettevõtte peab raha tootma," leidis Hermet ja selgitas, et paljud ettevõtted ei suuda oma jooksvate kulutustega toime tulla. "Lõpuks on kõik kõikidele võlgu".

Tema meelest on saneerimine küll üllas ja vajadus selle järele on Eestis täiesti olemas, kuid Eestis kehtestatud seaduses on palju tõrkeid. Üks tõrgetest on tema hinnangul saneerimisnõustaja küsimus. "Kes sobib ja kes ei sobi saneerimisnõustajaks?" küsis Hermet.

Pankrotihaldur leidis, et praegu võtavad sellel teemal ajakirjanduses sõna peaaegu kõik, nimetades just ennast parimaiks saneerimisnõustajaiks.

"Eestis on see probleem, et kui ettevõtja läheb pankrotti, näidatakse tema peale näpuga," rääkis Hermet ja lisas, et mujal maailmas on pankroti väljakuulutamine täiesti tavaline majandusprotsess ega kahjusta ettevõtja mainet.

Hermet rääkis, et ehkki seaduse põhjal peaks juhatuse liige ettevõte majandusliku seisu kahjustamise eest vastutama, on Eestis palju süüdimatuid tegelasi, kes ei vastuta ja keda pankrotihaldur peab taga ajama.

Makseraskustesse sattumisel jätkatakse tihtipeale tavapärase äritegevusega, laristades raha viimse sendini ja alles pärast seda, kui pangaarve on nullis, esitatakse pankrotiavaldus. "Keegi ei vastuta selle eest," kommenteeris Hermet ja lisas, "90% pankrotiavaldustest on hilinenud ja üldiselt mingit karistust juhatuse liikmetele selle eest ei järgne."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. February 2009, 13:41
Otsi:

Ava täpsem otsing