Obama seab piirid firmajuhtide tasudele

04. veebruar 2009, 14:58

USA president Barack Obama tahab kehtestada
500 000 dollari suuruse ülempiiri nende firmade juhtide aastapalgale, kellele
riik maksumaksja rahaga appi läheb.

Uued reeglid nõuavad näiteks, et pankades oleks aktsionäridel suurem sõnaõigus pankade juhtidele makstavate tasude üle. Samuti seatakse piirangud kompensatsioonidele, mida tippjuhid ametist lahkudes saavad. Senisest põhjalikumalt tuleb aru anda reisikuludest, suurte pidude korraldamisest, konverentsidest ja kontorite renoveerimiskuludest, kirjutas Reuters.

See aga on alles esimene samm USA valitsuse ulatuslikematest plaanides tasustamise süsteemi muuta.

Edaspidi tahetakse kehtestada nõue, et kõik börsil noteeritud finantsasutused – ka need, mis riigi abi ei saa – avalikustaksid tippjuhtide tasud ja tagaks, et need oleksid kooskõlas mõistlike riskidega. Kaalumisel on meetmed, kus firmajuhtidel nõutakse oma firma aktsiate ostmist ja hoidmist.

Hiljuti kritiseeris Obama teravalt mullu Wall Streetil välja makstud boonuseid, mis paisusid 18,4 miljardile dollarile ajal, mil finantssüsteemi maksumaksja rahaga püsti hoiti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. February 2009, 14:58
Otsi:

Ava täpsem otsing