Uus aeg nõuab uusi reegleid

04. veebruar 2009, 08:03

On tõsi, et kõik laenutaotlused ei saa
praegu pankadest heakskiitvat otsust. Elame olukorras, kus kahe kolmandiku
ettevõtete suurimaks probleemiks on nõudluse vähenemine.

Pooled ettevõtjad tunnetavad vajadust lähikuude jooksul oma töötajaid osaliselt koondada. Seetõttu on ka rahastamise poolel märksõnaks muutuva olukorra tähelepanelik jälgimine ja mahtude ajakohastamine. See on paratamatu ja vajalik.

Edulootust on selge tulevikuarusaamaga julgeil uuendajail. Kogu majandus põhineb suuresti usaldusel - tarbijate usaldusel tuleviku vastu, finantsturgudel tegutsejail üksteise vastu - ja nüüd lõi usaldus tugevasti kõikuma. Uues muutuvas olukorras võtsid kõik äraootava positsiooni. Investorid ei suurenda investeeringuid, ettevaatlikumad on finantseerijad ja tarbijad. Tehakse uusi arengu- ja varuplaane. Jälgitakse olukorra kujunemist.

Muutunud olude mõju panganduses võib tunnetada kõikjal maailmas: nii rahvusvahelistes finantskeskustes kui ka Läänemere kallastel. Tundub, et endine ülemaailmne fookus on vähemalt praegu muutumas mõneti kohalikumaks. Investorid eelistavad endale lähemal asuvat, isikliku kogemuse põhjal tuttavamat, arusaadavat ja läbiproovitut. Kiire kasvuga lühiajaliselt silma paistnud äärealad jäävad siin paratamatult vähemkasutatavaks - nii ka meie.

Pankade jaoks tähendab see tagasipöördumist oma tegevuse lätete juurde - kohalikult turult hoiuste kaasamine ja kogutud vahendite põhine rahastamine. Külluslik odava raha sisseveo ja kõigile väljajagamise periood on möödas.

Eelnevat arvestades tekib küsimus, kas on üldse ettevõtteid, kel on lootust praegu pankadest täiendavat raha saada? Ehkki rahapakkumine on kokku kuivanud, pole pilt siiski ühene. Laenuotsuste tegemisel peame väga oluliseks, et ettevõttel oleks selge arusaam oma tulevikust. Kompetentsest juhtkonnast annavad märku nii varasemad otsused kui tulemused.

Üks olulisi märksõnu on ka nüüd ettevõtte orienteeritus põhitegevusele. Üks otsustamise alus on kindlasti omafinantseerimise võime, olgu siis kogunenud reservidest või jooksvast rahavoost. Tugeval analüüsil põhineva äriplaaniga mis tahes tegevusvaldkonnas tasub ka tänastes oludes panka finantseeringut taotlema tulla.

Kuidas edasi? Meie majanduse laiem muutumisvajadus on selge. Teeme küll kõvasti tööd, aga sageli madala lisaväärtusega valdkondades ja väikse tõhususega, madalad palgad ei ole samuti enam eelis. Vaja on rohkem tähelepanu innovatsioonile, suuremale rahvusvahelistumisele ja uuel üleilmsel turul tööd teha mõistvate inimeste ettevalmistamisele.

Keeruline olukord loob alati uusi ja huvitavaid võimalusi. Praegu kulub ära palju häid ja uuenduslikke mõtteid, uute toodete ja teenuste katsetamise tahet ning oskuste arendamist. Samuti on edulootust enam neil, kel on julgust koputada nii uue välismaa partneri kui ka kohaliku konkurendi uksele ja koos mõelda, mida teha, et täiendatud vahenditega uuel moel praegusest seisust ühiselt edasi liikuda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. February 2009, 08:08
Otsi:

Ava täpsem otsing