Läti tahab suured jaeketid lõhkuda

Sirje Rank 05. veebruar 2009, 00:00

Läti Rimi nimetab selliste piirangute kehtestamist vara sundvõõrandamiseks.

Üleeile Läti telekanalis LTV1 antud intervjuus ütles Godmanis, et teeb konkurentsiametile ülesandeks hinnata, kas Maxima ja Rimi kaubandusketid pole Läti turul liiga suureks kasvanud, mis kahjustab konkurentsi.

"Mul ei ole andmeid kokkulepetest, kuid on ilmselge, et müüjaid peaks turul rohkem olema," ütles Godmanis. Tema sõnul võiks suured jaeketid osa oma poode teistele kaupmeestele ära müüa.

Juba on Läti majandusministeerium ja konkurentsiamet saanud valitsuselt korralduse koostada kuu aja jooksul ettepanekud, kuidas piirata turul suurte jaekettide mõju, kirjutas eile majandusleht Biznes & Baltija.

Sideminister Ainars Slesers soovitas jaekettidel suurendada sortimendis kohaliku toodangu osakaalu. "Me lubasime neil siin oma äri ajada, nüüd tuleb neil vastu tulla ja toetada kohalikke tootjaid. Vastasel juhul tuleb likvideerida nende monopoolne positsioon," tsiteeris B&B.

Kohaliku toodangu osakaal on Rimis ja Maximas umbes 50%.

Pealesunnitud turuosa vähendamine - see on vara sundvõõrandamine, mis on vastuolus investeeringute kaitse lepingute ja Euroopa ühisturuga, teatas peaministri ettepanekute peale Läti Rimi. Ka hoiatas Rimi, et kui suured jaeketid lõhutakse, tooks see kaasa kaupade hinna tõusu.

Maxima Latvijale tähendaks turuosa vähendamine 10 protsendile 4000 töötaja koondamist, ütles firma pressiesindaja Biznes & Baltijale.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:56

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing