Soome eksrahandusministrid: Soome elab illusioonides

05. veebruar 2009, 10:55

Soome endised rahandusministrid Iiro
Viinanen ja Sauli Niinistö maalivad Soome majanduse olukorrast sünge pildi,
kirjutab Kauppalehti.

1993. aastal Soome rahandusminister olnud Viinanen kirjutab investeerimispanga Evli lehes ilmunud arvamusartiklis, et Soome firmad on teinud samu vigu, mis eelmise majanduse madalkonjunktuuri ehk „lama“ eel.

Oleme teinud samu vigu kui eelmisel korral: konkurentsivõimet kahjustavad palgatõusud, ülehinnatud puidu hind, poliitilisi eesmärke täitva toetuspoliitika laiendamine, ilma, et sellest riigi majandusele positiivset tulemust oleks … paturegister on pikk ja näitab, kui lühike on meie mälu, kirjutas Viinane.

Viinaneni arvates elab Soome endiselt illusioonis, et ülemaailmne majanduskriis mõjutab Soomet muust maailmast vähem. „Nii kavandatakse meil järjest uusi toetusi selle asemel, et vana sotsiaalkindlustusmudel ümber vaadata, vähendada kulusid ja lisada puhvreid elanikkonna vananemisega seotud kuludeks ja võlakoorma vähendamiseks,“ kirjutas Viinanen.

„Keegi ei tea veel, millal finantskriisi probleemid kalli hinnaga kõrvaldatud saavad. Palju on veel nägemata,“ ütles Viinanen.

Viinanen kardab, et keskpankade intressikärped on end ammendanud ja uusi abinõusid ei ole tulemas. Nii tuleks Soomel ja teistelgi riikidel teha praegu „kindla käega“ strukturaalseid reforme. Samuti tuleb tõhustada riigijuhtimist ning lõpetada ettevõtete ülekülvamine toetustega regionaalpoliitikast lähtudes „hoolimata tulemustest“.

Soome parlamendi eesistuja ja endine rahandusminister Sauli Niinistö hoiatab valitsuste kasvava võlakoorma eest. Riigi abipakettideks võetakse laenu 50 miljardit eurot iga nädal. Mõned riigid on enda peale võtnud „astronoomilised“ garantiikohustused. „Võlgu on lihtne elada, tagasimaksmine on teine asi,“ hoiatas Niinistö.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. February 2009, 10:55
Otsi:

Ava täpsem otsing