Festival täis täiusliku vaikuse muusikat

Kersti Inno 06. veebruar 2009, 00:00

Produtsent Heili Vaus-Tamm tõdeb, et "Täiuslik vaikus" on intrigeeriv nimetus muusikafestivalile, kuna muusika teatavasti koosneb helidest ja kõladest, kuid leiab samas, et festivali nimetuses on vihje plaadifirma ECM olemusele, mille põhikriteeriumiks on kõlakultuur.

Festivali kunstiline juht Erkki-Sven Tüür, kel on olnud ECMiga loomingulised kontaktid, räägib festivalist poeetiliselt: "Karge külm ja sume soojus, jääkristallid ja küpressid, sügavad fjordid ja taevani ulatuvad mäed - erinevus ja sarnasus - see kõik iseloomustab festivali "Täiuslik vaikus", mille lähtepunktideks on Norra ja Itaalia."

Festivali neljast eri stiilis ja žanris kontserdist esimese annavad oma muusikud, järgmised kolm on külaliste päralt.

ECMiga palju koostööd teinud dirigent Tõnu Kaljuste esitab Tallinna Kammerorkestri ja solistidega (Kädy Plaas, Helen Lokuta, Marrit Gerretz-Traksmann) hõrgu kava "Uks maailma, aken avarustesse" Valentin Silvestrovi, Arvo Pärdi, Heino Elleri, James MacMillani ja Tõnu Kõrvitsa loomingust, viimaselt lühiooperi "Tuleaed" Maarja Kangro libretole.

Sensuaalset barokki pakub Rolf Lislevandi ansambel Nuove musiche. Rolf Lislevand on Norrast pärit muusik, kes nüüd Itaalias elades on põhjalikult baroki lätteisse süvenenud ning leidnud sellele uue, tõeliselt elava hinguse. Tema ansamblis laulab kaasa legendaarse vanamuusikaguru Jordi Savalli tütar Arianna Savall.

Kontserdil "Kolme muusikajõe kohtumine" saab kuulata Norra džässist integreerunud muusikat, milles on mõjutusi Aasiast ja moodsatest muusikasuundadest.

Festivali viimasel kontserdil kõlab kirglik džäss äsja Prantsusmaa Jazziakadeemias 2008. aasta parimaks Euroopa džässimuusikuks kroonitud Arild Anderseni triolt. Jan Garbareki ansamblis muusikuteed alustanud Norra bassivirtuoosi Arild Anderseni hingepõletavalt väljenduslikku muusikasse sulandub ideaalselt trummar Paolo Vinaccia ning saksofonist Tommy Smithi mängukirg.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing