Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Investorite miljard ettevõtjate käes kinni

    Kui ettevõtet aga enam päästa ei anna, tuleb võimalikult kiiresti pankrotipesast tagatised kätte saada. Kõige raskem on praegu fondil raha tagasi saada Q Vara võlakirjadest, kuid fondivalitseja hinnangul ei suudaks praegu umbes pooled ettevõtted oma võlakirju tagasi osta.
    Kui paljudelt võlakirju emiteerinud ettevõtetelt pole lootust raha kätte saada?
    Lisaks Norby Telekomile on praegu maksejõuetu Q Vara. Ettevõte kavandab saneerimist. Samas ma ei pea ühtegi oma portfelli emitentidest lootusetuks.
    Nähes majanduskeskkonnast tulenevaid ohte, olen ma võlakirjade tähtaegu tahtlikult pressinud nii lühikeseks kui võimalik ja arvestanud ka sellega, et võib tekkida vajadus neid lõppedes "üle rullida" (emissiooni pikendamine või uue emissiooni märkimine - toim). Kui ma laias laastus peaksin ütlema, on 50% selliseid, kes saavad oma lunastamistega tähtaegselt hakkama ja 50% tuleb ümber struktureerida.
    Kas praegu on üldse ettvõtteid, kes suudaksid ilma võlakirjaemissiooni pikendamata võlakirjad tagasi osta?
    Näiteks selle aasta jaanuaris lõppenud emissioonidest tagastasid Jüri Vipsi omanduses olev Oma Varahaldus ning Eesti kapitali kontrollitav Soome firma Fenno kogu raha täpselt ettenähtud ajal. Pikendamine korraldati Alta Foodsi võlakirjale, millega liideti samuti Alta gruppi kuuluva Vicroni võlakiri.
    Käimasolev kriis on paljude ettevõtete likviidsust tugevasti mõjutanud ning osal juhtudest on emissiooni pikendamine ettevõtte jätkusuutlikkuse suhtes oluline.
    Kritiseerisite möödunud aasta hiliskevadel SEBd, mis oli müünud investoritele Toomas Rüütmannile kuuluva TR Majade võlakirju. Kuidas Teie fondiga seis on, on Teil näiteks usku Rahumaa, Lillepea, Sõõrumaa, Gildi jt Eesti meeste äridesse?
    Ei soovi konkreetseid emissioone kommenteerida. Ma niimoodi kindlasti ei jagaks, et kas mul on usku ühe, teise või kolmanda ettevõtja äridesse. See, et me oleme kuskile omal ajal raha pannud, näitab juba iseenesest seda, et usku on. Ma ei tahaks neid ühekaupa kommenteerida, kuid need, mis te ette lugesite, nende hulgas on üks selline, millesse ma ei usu, ülejäänutesse ma usun. Aga ma ei kommenteeri, milline.
    Olete investoritele ostnud Kadaka Varahalduse võlakirju. Enne Swedbanki tööle tulekud olite Kadaka Varahalduses tööl. Kas on eetiline toetada investorite rahaga endist tööandjat?
    Nendes kategooriates ma pole valmis arutlema. Ma kindlasti ei tee mitte midagi sellist, mis võiks konfliktseks osutuda. Täiesti välistatud.
    Kas praegu on ettevõtetel üldse võimalik võlakirjaemissiooniga investoritelt uut raha kaasata?
    Väga keeruline. Investorid on muutunud kartlikuks, nad ootavad. Suur osa investoritest on sellised, kellel on lihtsalt raha väheks jäänud. On ka selliseid, kes on lihtsalt ettevaatlikud. Sest keegi ei tea, mis nüüd saama hakkab.
    Kui paljud ettevõtted panevad praegu tagatiseks isikliku vara?
    Ettevõtjad ürtavad reeglina piirduda ettevõtte vara pantimisega. Tihti kasutatakse teiste samasse gruppi kuuluvate ettevõtete tagatisi. Kui kuskilt mujalt midagi võtta ei ole, siis nõutakse isiklikku laadi tagatist. Meie fondi umbes 40 võlakirjast on viimast ehk seitsmel-kaheksal juhul.
    Meenub mõni ekstreemseim tagatis?
    Meil purjekaid ega lennukeid tagatiseks pole. Hispaania villat ka pole, kuigi see polekski nii ekstreemne. Suurem osa ettevõtjate Hispaania villadest on sealsete pankade laenudega ostetud ning neile ka panditud. Meil on ühe emitendi aktsionäri kirjalikus vormis antud aumehe lubadus, et ta teeb oma parima võlakirja lunastamiseks. See ei ole muidugi juriidilises mõttes tagatis, kuid usun, et toimib siiski täiendava motivaatorina.
    Kuivõrd likviidne Hansa Private Debt'i fond on? Kui palju fondi varadest oleks näiteks võimalik kuu jooksul rahaks teha?
    Hansa Private Debt'i fondi osakuid saab osta ja müüa kvartali esimesel pangapäeval. Väljumiseks on vaja esitada avaldus kolm kuud ette. Selleks, et esimesel aprillil välja saada, on vaja avaldus esitada hiljemalt 31.detsembriks.
    Aimates ära järgmise küsimuse, et kui palju väljujaid esimesel aprillil on, siis väljumisordereid on suurusjärgus natuke üle 10% fondimahust ja sellega me saame hakkama. Eks see paneb ikka muretsema, aga elame üle.
    Milline on Hansa Private Debt'i fondi investeerimisstrateegia?
    Fond investeerib ettevõtete võlakirjadesse ja teistesse võlainstrumentidesse eesmärgiga teenida investoritele krediidiriski võttes adekvaatset tulu. Fond eelistab võimaluse korral osta ära kogu emissiooni või suurema osa sellest, omamaks sõnaõigust emissioonide tingimuste koostamisel ning vajadusel emissioonide restruktureerimisel.
    Selle fondi sihtturg on geograafiliselt ja formaalselt piiramata. Esialgne plaan oli seda jagada võimalikult ühtlaselt üle Baltimaade. Tegelikkuses on läinud nii, et lõviosa on Eestis ja seda põhjusel, et Eesti finantsturg, kaasa arvatud emitentide teadlikkus, oskused ja suutlikkus, on mitu suurusjärku Läti ja Leedu omadest kõrgemad.
    Kuidas Teie fondijuhina investoritesse usku süstida saate?
    Fondijuht saab investoritesse usku sisendada eelkõige investoritele tootluse genereerimisega. Praegusel ajal on oluline emissioonide maksejõutust vältida ja käimasolevatest tagatise realiseerimiste protsessidest võimalikult palju raha tagasi saada. Töötame selle nimel ja usun, et saavutame 2009.aastal kindlasti positiivse tulemuse. Rahvusvahelisel tasandil tuleb eelkõige taastada usaldus Baltimaade kui regiooni vastu. Praegu peetakse kogu Ida-Euroopat riskantseks piirkonnaks ning Baltimaad, sealhulgas ka Eesti, kuuluvad vastupidiselt levinud müüdile investorite jälgitavate majandusnäitajate poolest regiooni nõrgemate hulka.
    See, kuidas Eesti ja Balti riigid sealt väljast paistavad, on täiesti katastroofiline. Hullemat kohta praegu investori silmis Eesti ja Baltimaade kõrval pole. Investoril pole ka Eesti ja teiste Balti riikide vahel mingit vahet. Ka need investorid, kes on Ida-Euroopasse investeerinud, ka need vaatavad kõiki Balti riike ühtsena. Kui Lätis on jama ja meie oleme siin uhked, et meil on rahulik, siis see ei maksa mitte midagi.
    Positsiooni parandamine on kardetavasti pikaajaline protsess, mis nõuab õigeid otsuseid nii ettevõtjatelt, pankadelt kui ka valitsuselt. Kindlasti ei alga paranemine enne, kui lõpevad jutud Balti riikide valuutade devalveerimisest.
    Tundub lootusetu olukord...
    Lähtekohaks tuleb võtta see, et käimasolevate protsessidega lastakse õhk majandusest välja. Kinnisvarasektorist, pluss kinnisvara ja tarbimise finantseerimisest, mida voolas pidevalt, ohjeldamatult sisse. Kui sellega arvestada, et see õhk lähebki välja, paljud nendes sektorites olevad ettevõtted kaovad ära, siis polegi nii hull.
    Mis ajaks on õhk välja lastud?
    Arvan, et tegelikkuses on õhk suures osas välja lastud. Paljud vale panuse teinud ettevõtted sisuliselt enam ei toimi, arvan, et 2009. aasta jooksul näeme suuresti praeguseks väljakujunenud olukorra vormistamist
    2010. aasta tuleb siis juba parem?
    See on puhas hiromantia. Ma arvan, et sellesse stardipositsiooni, kus kõik on enam-vähem õiglaselt bilanssides kirjas, jõuame me vast aastaga. Mis ei tähenda seda, et majandus siis kasvama hakkab. Majanduskasvu number sõltub ikkagi ju sellest, kui palju on raha. Aktiivsus tekib siis, kui tekib raha sissevool.
    Raha saab põhimõtteliselt tekkida kolmest allikast: ekspordist, juhul kui on midagi eksportida, omakapitali investeeringute ning laenudena. Laenud hakkavad sisse voolama siis, kui keskkond atraktiivseks muutub. Usun, et 2009.aasta jooksul seda ei juhtu.
    Küll suudab osa majandusest ilmselt uute oludega kohaneda ja kasu lõigata. Kui kohanenute osakaal 2009. aasta lõpus piisavalt suureks kasvab, võib üldpilt 2010. aastal muutuda. Aga see on optimistlik prognoos.
    Kuhu Teie soovitaksite praegu raha investeerida?
    Institutsionaalse investori tasandil pole paremat investeeringu liiki kui Ida-Euroopa Private Equity, millesse me ka ise oleme panustanud. Sellest paremat investeeringut ma keeldun uskumast. Viimaste kuude jooksul on väga hästi teeninud need, kes on panustanud Balti valuutade, eriti Läti lati püsimisele. Mitmed välisinvestorid olid novembris-detsembris lati devalveerimises kindlad ning maksid Läti raha kursiriski maandamise eest uskumatut hinda.
    Eraisikute kohta, kellel on tarvis 10 000 krooni kuskile investeerida, siis otsitagu parim võimalik pangadeposiit.
    Autor: Kaisa Tahlfeld
  • Hetkel kuum
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Jeen saavutas 34 aasta madalaima taseme, analüütikud ootavad valitsuse sekkumist
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Kohus nõuab ettevõtjalt äritüli keskel sadu tuhandeid eurosid
Ärimees Priit Kotkase ettevõtetel tuleb kohtuotsusega maksta pea 200 000 eurot ettevõttele, kus ta on teiste omanikega aastaid tülitsenud.
Ärimees Priit Kotkase ettevõtetel tuleb kohtuotsusega maksta pea 200 000 eurot ettevõttele, kus ta on teiste omanikega aastaid tülitsenud.