Kuidas värvid inimesi mõjutavad

06. veebruar 2009, 14:27

Briti Columbia ülikooli teadlaste uus uus
uuring heidab valgust teemale, mis on pikalt psühholoogidele ja
reklaamiekspertidele huvi pakkunud – kas inimese aju töövõimet ning
vastuvõtlikkust reklaamidele mõjutab enam sinine või punane värvus?

Selgub, et mõlemal on arvestatav mõju, kuid selle tugevus sõltub peamiselt sõnumi iseloomust, mida inimesele edastada püütakse. Punane sobib paremini detailide esitamiseks, sinine on aga sobivam loovuse või üldisemat laadi sõnumi rõhutamiseks, kirjutas Science Daily.

Teadlased katsetasid 600 inimesega, kes lahendasid arvutil mitmesuguseid ülesandeid, mis keskendusid detailidele või loovusele. Ülesanded esitati sinisel, punasel või valgel taustal. Punase tausta korral saadi täpsust nõudva ülesande lahendamisel 31 protsenti paremaid tulemusi võrreldes sinise taustaga. Samas oli sinine jällegi selgelt parem siis, kui oli vaja loovalt mõtelda. Näiteks ajurünnaku korral suudeti sinise taustaga arvutiekraani taga välja mõelda kaks korda rohkem ideid.

Üks uuringu läbiviijaist Juliet Zhu Briti Columbia ülikoolist usub, et selle nähtuse taga on õpitud seosed. „Stopp-tuled, kiirabiautod ning õpetaja parandused vihikus on punased, mis on õpetanud meile, et punane värv seostub ohu ja vigadega ning sunnib meid tähelepanelikkusele,“ ütles Zhu.

Sinine jällegi julgustab meid olema vaba ning mõtlema loovalt, mistõttu uskusid enamik uuringust osavõtjaid ekslikult, et sinine aitab neil igasuguste vaimsete ülesannetega paremini hakkama saada.

„Sinine seostub taevalaotusega ning enamik inimesi tõlgendab sinist kui avatuse, rahu ja vaikuse värvust. Pole üllatav, et sinine on sageli inimeste lemmikvärv,“ ütles Zhu.

Uuringu tulemused kanti üle inimeste tarbimiskäitumise uurimisse ning selgus, et inimesed tõepoolest keskenduvad punase tausta korral rohkem detailidele. Kui aga hambapastapakendile on vaja kirjutada, et see valgendab hambaid, siis on sinine taust ilmselt parem valik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. March 2009, 11:47
Otsi:

Ava täpsem otsing