Taavi Aas: niipalju siis solidaarsusest!

06. veebruar 2009, 17:00

Tallinna abilinnapea Taavi Aas nuriseb
valitsuse kavaga lappida riigieelarve auke kohalikke omavalitsusi
ja kogu riigi elanikkonna sotsiaalseid tagatisi ohvriks tuues.

„Märksa valutumad kokkuhoiuvõimalused on jäetud kaalumata,“ ütles Aas Raepressi vahendusel. „Tähelepanuväärne on ka asjaolu, et koalitsiooni juhtiv Reformierakond ei pidanud nende kärbetega loobuma mitte ühestki oma poliitilisest lubadusest. Niipalju siis solidaarsusest.“

Aasa sõnul konstateerib enamik kärbetest lihtsalt majanduslangusest tulenevaid tulude vähenemisi, kusjuures augud kaetakse paljuski mitte kulude vähendamise, vaid raha ühest taskust teise tõstmisega, eelarveaukude lappimisega kohalike omavalitsuste arvelt. „Selle ilmekaks näiteks on kohalike omavalitsuste eelarvetesse kantava tulumaksuosa vähendamine, mille tulemusena jääb linnadel ja valdadel saamata kokku 675 miljonit krooni,“ selgitas Aas. “Samas ei aita see riigi kulusid kokku hoida.“

„Arusaamatu on ka riigi soov piirata kohalike omavalitsuste võimalusi laenu võtta, olles ise otsustanud minna laenamise teed,“ ütles Aas ja lisas, „Tallinnal on hea meel, et riigi valitsus on soodsatel tingimustel Euroopa Investeerimispangast projektipõhise laenu võtmise vajalikkusest ja kasulikkusest aru saanud. Tallinn talitas eelmisel aastal ju just niimoodi.“

„Riik ei räägi endiselt oma ettevõtete laenudest ja garantiidest, kuigi näiteks ainuüksi RKAS võttis üksnes eelmisel aastal kokku miljard krooni laenu,“ sõnas Aas. „Selle taustal ei ole vähimatki põhjust omavalitsusi maksebilansi tasakalutuses süüdistada.“

Aas tõdes, et eriti kahetsusväärsed on kulukärped, mis elanikkonna sotsiaalset kindlustatust vähendavad – näiteks pensionitõusu langetamine, haigekassa ravieelarve vähendamine ning omavastutuse ja ettevõtte vastutuse suurendamine haigushüvitise maksmisel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. February 2009, 17:18
Otsi:

Ava täpsem otsing