Tartu linnapea nõuab regionaalministri tagasiastumist

06. veebruar 2009, 17:18

Tartu linnapea ja Eesti Linnade Liidu
juhatuse esimehe Urmas Kruuse hinnangul tuleks regionaalministril Siim-Valmar
Kiisleril tagasi astuda, kuna valitsus otsustas omavalitsuste tulubaasi
vähendada.

Kohalike omavalitsuste peamise sissetuleku kallale minek on Kruuse arvates selge märk, et regionaalminister Kiisler pole siiani aru saanud, mida tähendab regionaalpoliitika ja kui oluline roll on kohalike omavalitsuste kanda.

“Inimene, kes ei mõista kohaliku omavalitsuse põhiolemust ja võrdleb seda ministeeriumi allasutusega, ei sobi regionaalministriks ega ole võimeline läbi viima haldusreformi. Seetõttu on ta muutunud ise reformi kõige suuremaks piduriks,” teatas Kruuse.

Praegu laekub kohalikele omavalitustele 11,93 protsenti füüsilise isiku brutotulust. Uue kava järgi väheneb see 11,1 protsendini. Seda on vähem kui 1990ndatel aastatel.

"Kuigi on mõistetav, et tänastes majandusoludes puudutavad kärped kõiki valdkondi ja valitsemistasandeid, ei saa omavalitsuste kärpeid teha kirvemeetodil. Ministril lasub vastutus selgitada valitsusele, kui tähtis on kohalikele omavalitsustele üksikisiku tulumaks. Kui ta seda ei suuda, tekib küsimus, kas meil on üldse vaja sellist ametikohta," rääkis Kruuse.

"Soovitaks ministril uuesti läbi lugeda Euroopa Liidu kohalike omavalitsuste harta, millega on sätestatud nii kohaliku tasandi autonoomia kui ka subsidiaarsusprintsiip – põhimõte, mille järgi kõik otsused tehakse kodanikule võimalikult lähedal," lisas Kruuse, "seetõttu on oluline, et meile jääks alles tuluallikas, mis ei oleks poliitiliste kemplemiste meelevallas. Kohalik omavalitsus ei tohi olla ühe portfellita ministri lükata ja tõugata."

IRLi peasekretär Margus Tsahkna kommenteeris Kruuse avaldust pressiteate vahendusel: „Kruuse näitab, et ta pole eelarveprotsessiga kursis, nõudes täna sisuliselt valitsuse tagasiastumist, avaldades umbusaldust ka endisele Tartu linnapeale, praegusele peaministrile Andrus Ansipile.“

"Kärpepakett sündis ühiselt, ei ole minu asi praegu öelda, kelle ettepanekul omavalitsuste osas kärbe tehti, kuid Kiisleri alatu süüdistamine tähendab sisuliselt valitsuskoalitsiooni umbusaldamist," lisas Tsahkna.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. February 2009, 09:41
Otsi:

Ava täpsem otsing