Sürje: tudengite õppimiseelistused on tööturu vajadustega risti vastukäivad

08. veebruar 2009, 14:59

Loodusteaduste ja tehnikaalade lõpetajaid
on suhtarvuna pea poole vähem, kuid sotsiaalteaduste, ärinduse ja õiguse
valdkonna lõpetanuid seevastu üle kahe korra rohkem, kui riik tellib, rääkis
Tallinna Tehnikaülikooli rektor Peep Sürje Postimehele..

Euroopa hiljutised tööjõu vajaduse uuringud aastani 2015 näitasid, et Euroopat ähvardab kvalifitseeritud tööjõu puudus. Uuringu kohaselt kasvab vajadus kõrgharitud, seega kohanemis- ja ümberõppimisvõimeliste inimeste järele, tõi Sürje välja.

Eriti suur on spetsialistide nõudlus tootmise ja teenuste valdkonnas sellistel tegevusaladel nagu infotehnoloogia ja telekommunikatsioon, keskkonnatehnoloogiad (sh materjalide taaskasutus ja prügimajandus), meditsiin jt.

Pidades silmas tööjõu vajaduse prognoose Euroopas ja Eestis, vastab Sürje sõnul riiklik koolitustellimus enam-vähem tulevikuvajadustele, aga kui vaadata lõpetajaid, on pilt vastupidine: loodusteaduste ja tehnikaalade lõpetajaid on suhtarvuna pea poole vähem, kuid sotsiaalteaduste, ärinduse ja õiguse valdkonna lõpetanuid seevastu üle kahe korra rohkem, kui riik tellib.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. February 2009, 15:01
Otsi:

Ava täpsem otsing