IMFi juht: arenenud riigid depressioonis

09. veebruar 2009, 10:07

Rahvusvahelise Valuutafondi juhi Dominique
Strauss-Kahn’i sõnul on maailma arenenud riikide majandused juba depressioonis
ning fond ei välista, et peab niigi sünged majandusprognoosid uuesti üle
vaatama.

„Ei saa välistada halvimat,“ ütles Strauss-Kahn laupäeval Kuala Lumpuris Kagu-Aasia riikide keskpankurite kohtumisel. „Väga palju riske on languse suunas,“ lisas ta.

Et nii kõrgel kohal finantstegelane sõna „depressioon“ kasutab, on tavatu ja šokeeriv, kirjutas Wall Street Journal. Reeglina püüavad kõrgel kohal finantstegelased ja poliitikud seda sõna vältida, et mitte luua assotsiatsiooni 1930nendate aastate suure depressiooniga, mil tööpuudus USAs paisus 25%le ja SKP kahanes järsult. Kui läinud nädalal Briti peaminister Gordon Brown sõna „depressioon“ kasutas, tõttasid abid kiiresti seletama, et tegemist oli keelevääratusega.

WSJ tõlgendab Strauss-Kahni sõnakasutust kui soovi survestada maailma riike aktiivsemalt ellu viima oma majanduse stimuleerimise kavasid ning pangandussüsteemi jalule aitama. Samuti tahab IMF maailma riikidelt suuremat toetust fondi rahavarude täiendamisele.

USA jõupingutused on IMFilt rohkem kiitust saanud kui Euroopa, kus mitmed riigid muretsevad, et suured kulutused viivad lõpuks ohjeldamatu inflatsioonini. USAs peaks Senat selle nädala alguses hääletama president Barack Obama majanduse stimuleerimise kava üle, täna-homme peaks rahandusminister Timothy Geithner avalikustama pankade uue abipaketi tingimused.

IMFi jaanuari lõpus avaldatud majandusprognoosi järgi aeglustub globaalne majanduskasv tänavu vaid 0,5%le, mis aeglaseim tempo Teisest maailmasõjast.

IMFi endise peaökonomisti Simon Johnsoni tõlgenduses viitab „depressioon“ järsule SKP kahanemisele, mis võib kesta umbes viis aastat.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. February 2009, 10:56
Otsi:

Ava täpsem otsing