Kuidas raha eest õnne osta

09. veebruar 2009, 13:41

Kõikjal rõhutatakse, et raha eest õnne osta
ei saa. Sellest hoolimata kulutavad inimesed nii, kuidas suudavad. Uus uurimus
näitab aga, et õnnelikumad on inimesed, kes kulutavad raha millegi tegemisele,
mitte asjade ostmiseks.

Teadlased leidsid, et mitte materiaalsete väärtuste, vaid kogemuste omandamine raha eest muudab tarbija ja tema lähedased õnnelikumaks. Pidulik õhtusöök restoranis, reisimine või teatriskäik toovad kaasa suurenenud rahulolu, sest uued kogemused rahuldavad inimeste vajadust seltskonna järele ning tekitavad elurõõmu, kirjutas LiveScience.

"Uus uurimus on tegelikult põhiteooria laiendus, mille järgi psühholoogilisi vajadusi rahuldavad väljaminekud toovad kaasa suurima rahulolu,“ ütles San Fransisco ülikooli teadlane Ryan Howell.

Varasemad uurimused on näidanud, et raha olemasolu õnneks vajalik ei ole. 2006. aastal ajakirjas Science avaldatud uurimuse kohaselt mängib raha igapäevaelu õnnelikkuses väikest rolli. On aga olukordi, kus raha inimesed tõesti õnnelikumaks teeb, näiteks haigete või puuetega inimeste korral. Teises uurimuses leiti, et inimesi teeb õnnelikuks ka raha annetamine.

Uues uurimuses osalenud inimestel paluti kirjeldada oma tundeid ning vastata küsimustele oma viimaste väljaminekute kohta. Selgus, et raha uutele kogemustele kulutanud inimesed ning nende lähedased olid õnnelikumad. Uued kogemused teevad õnnelikumaks sõltumata sellest, kui suur rahasumma nende hankimisele kulutati või kui suur oli inimese sissetulek.

Kogemused toovad kaasa ka pikaajalise rahulolu. „Uued kogemused saavad mälestusteks,“ ütles Howell. "Pigem tüdineme aga esemetest, kui headest mälestustest.“

Howell märkis, et paljud viimase 35 aasta jooksul läbi viidud uurimused on näidanud, et raha õnnelikuks ei tee. Usk raha jõudu on aga visa kaduma. Ilmselt tuleneb see teadlase arvates juhtudest, kus inimesed on raha kulutanud uute kogemuste hankimisele ning seeläbi tõesti õnnelikumaks saanud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. February 2009, 18:24
Otsi:

Ava täpsem otsing