Rahvaliidu asejuhi ehitusfirma pankrotis

10. veebruar 2009, 14:17

Tartu maakohus kuulutas täna
pankrotistunuks mitmel pool Euroopas puitmaju ehitanud OÜ Nord-Domus Ehitus,
millest veerand kuulub Rahvaliidu aseesimehele Kajar Lemberile.

Nord-Domus Ehituse pankrotihalduri Tiia Kalause andmeil on firmal võlgu kokku umbes 6,8 miljonit krooni, suurim võlausaldaja on Hansapank. "Ettevõtte makseraskused said alguse eelmisel aastal, kui üks tellija Rootsist jättis ehituse eest maksmata," kommenteeris Kalaus.

Nord-Domus Ehituse juhatuse liikme Tarmo Schmidti sõnul alustasid nad 2007. aastal Rootsis ühe suusakeskuse ehitamist. Projekti maht oli 30 miljonit krooni. "Kuigi tellijalt jäi osa raha saamata, otsustasime objekti siiski ära lõpetada ja võtsime pangast laenu," rääkis Schmidt. Kui pank enam laenu ei pikendanud, andsime ise sisse pankrotiavalduse," lisas ta.

Schmidti sõnul otsustab võlausaldajate koosolek, kas hakata saamata jäänud raha Rootsi tellijalt kohtu kaudu sisse nõudma. "Samuti sõltub nüüd võlausaldajaist, kas firma jätkab tegevust või mitte. Hetkel on meil töös paar väikest objekti Eestis," lisas ta.

Nord-Domus Ehitusel on kolm osanikku: Tarmo Schmidt, Kalle Epro ja OÜ Rae Konsult (vana nimega OÜ Audla Põllumajandus). Viimase ainuomanik Kajar Lember on Rahvaliidu aseesimees ja kauaaegne Tabivere valla volikogu juht, samuti on ta olnud endise rahandusministri Aivar Sõerdi nõunik.

Tarmo Schmidti kinnitusel on Nord-Domus Ehitus löönud kaasa seitsme Rootsi parema suusakeskuse ehitamisel. Lisaks on firma ehitanud puitelamuid Norras, Itaalias, Austrias, Inglismaal, Kanaaridel ja mujal.

Tartumaal Ülenurmes asuva Nord-Domus Ehituse majandusaruande järgi oli nende käive 2006. aastal 13,3 miljonit krooni ja 2007. aastal 41,3 miljonit. Esimesel aastal tuli suurem osa käibest Eestist, teisel andis Rootsi ligi kolmveerandi kogumüügist.

Kasumit teenis ettevõte 2006. aastal 0,2 miljonit krooni ja 2007. aastal 3,7 miljonit. "Mullu saime ehk kolmandiku 2007. aasta käibest ja kasumit ei olnud," rääkis Schmidt eelmise aasta tulemuste kohta.

Kui 2006. aastal andis ehitustegevus üle kahe kolmandiku firma käibest ja ülejäänu tuli väikemajade müügist, siis aastal 2007 oli ehituse osakaal juba 85 protsenti.

Nord-Domus Ehitusega ühel aadressil Ülenurmes tegutses samadele omanikele kuulunud puitmajade ekspordifirma OÜ Euro Trade Agency, mille likvideerimismenetlust alustati eelmise aasta augustis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. February 2009, 16:24
Otsi:

Ava täpsem otsing