USA suurpangad võtavad võimaluse kasutada kasutamata krediidiliine

10. veebruar 2009, 08:59

JPMorgan Chase ja Bank of America on nende
laenuandjate seas, mis vähendavad 1,6 triljoni dollari suurust
krediidiliinide kasutamata jääki, kuna kasvav laenunõudlus ähvardab pankade
kapitali, vahendas Bloomberg.

Pangad on pidanud jaanuaris laenuläbirääkimisi jaekaupmeeste Rite Aid ja Ethan Allen Interiorsiga ning ehituskompaniiga Ryland Group vähendamaks laenulimiite ja tõstmaks intresse. Enam kui triljoni dollari hävitamise järel mahakandmiste ja krediidikahjude näol on pankadel eesmärgiks elimineerida võimalus, et hädas ettevõtted kasutavad pankade poolt avatud kasutamata krediidilimiite.

Citigroupi hinnangul peavad ettevõtted USAs ja Euroopas emiteerima tänavu 450 miljardi dollari ulatuses uusi võlakirju, et asendada võlakirjarahaga laene, mida pangad enam ei pikenda.

JPMorgan ja Citigroup olid nende laenuandjate seas, kes tõmbasid tagasi krediteerimist Rite Aidile. Nad vähendasid jaanuaris ettevõtte laenulimiiti 200 mln dollari võrra varasemalt 650 mln dollarilt, kui ettevõte püüdis laenu pikendada. Et laenu tagastada, võttis apteegikett Citigroupist 225 mln dollarilise tähtajalise laenu intressiga 15 protsenti. Varasema laenu intress oli LIBOR + 1,25 protsendipunkti.

Pangad saavad piirata krediidiliine vaid siis, kui saabuvad laenutähtajad või ettevõte vajab laenutingimustes muudatusi vältimaks kokkulepete rikkumisi. Kolmas võimalus on, et ettevõte ise pakub, et sooviks laenu tagasi maksta.

Föderaalreservi 2. veebruari küsitluse kohaselt karmistasid 65 protsenti USA pankadest laenutingimusi suure ja keskmise suurusega ettevõtetele ning tõstsid intressimarginaale umbes 90 protsendil juhtudel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. February 2009, 08:59
Otsi:

Ava täpsem otsing