Moody's maalib Balti riikidest sünge pildi

Sirje Rank 11. veebruar 2009, 00:00

Agentuur hoiatas, et võib nii Eesti kui ka Leedu reitingut langetada, kuna Balti riike ümbritseva majanduskeskkonna järsk halvenemine ning vähene likviidsus Põhjala pangandussüsteemis mõjutab neid riike rängalt.

"Šoki suurus ja ulatus paneb muretsema, kas Eesti majandusmudel pole mitte tõsiselt kahjustatud, õõnestades perspektiivis kasvu väljavaateid ja valitsuse finantspositsiooni tugevust," kirjutas agentuuri vanemanalüütik Kenneth Orchard otsust põhjendades.

Üsna samas sõnastuses hinnangu andis ta ka Leedule.

"Peame silmas majanduse kasvumudelit, mida veab väliskapitali sissevool peamiselt pankade kaudu, mis kannustas sisetarbimist," täpsustas Orchard hiljem Äripäevale. "Samuti mudelit, kus ollakse välisfirmadele allhanke tegija," lisas ta.

Arvestatav roll on ka globaalsetel arengutel, kus väliskapital pageb praegu kogu Ida-Euroopast. See on põhjus, miks ülemaailmne likviidsuskriis just selles regioonis eriti teravalt tunda annab, ütles Orchard.

Moody's prognoosib Eestile "pikka ja sügavat" SKP langust ning majanduse väga järsku kohanemist - jooksevkonto defitsiiti saab tänavu mõõta ühekohaliste numbritega, võrreldes 18%ga 2007. aastal.

"See mõjutab tugevalt hõivet, investeeringuid ja valitsuse tulusid," ütles Orchard. "Deflatsioon ei ole kerge lahendus," lisas ta, kuid devalveerimisega võrreldes on see tee tõenäoliselt ohutum.

Ka Leedul on ees raske kohanemine. "2009-2010 prognoositud majanduslangus võib olla rängim, mida Leedu taasiseseisvumisest saadik on kogenud," märkis Moody's.

Eestile prognoosib Moody's kärbetest hoolimata suurt eelarve defitsiiti nii tänavu kui ka tuleval aastal, kuna majanduslangus vähendab riigi tulusid. Võib-olla tuleb aidata ka panku. Kui aga valitsus suudab defitsiiti kontrolli all hoida, võib Eesti 2011. aastal siiski euro saada, oli Moody's optimistlik. Orchard ei välista isegi Euroopa Komisjoni poolt paindlikumat suhtumist.

Leedu peab võib-olla siiski ka IMFilt või ELilt abi paluma, kui olukord kapitaliturgudel veel halveneb või majanduslangus järsem tuleb. Moody'se kinnitusel ei mõjutaks see Leedu reitingut - see madala intressiga raha toetab majanduse kohanemist ja lisab investoritele täiendavat kindlustunnet.

Majandusolukorra paranemist ei näe Moody's Balti riikide jaoks enne, kui see on hakanud paranema ka Euroopa Liidu ning Põhjala riikides.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:56
    Otsi:

    Ava täpsem otsing