Töötu päästerõngas

Väinu Rozental 11. veebruar 2009, 00:00

Täiskasvanuile tööalast koolitust pakkuva Lahemaa Tervisekooli direktor Alar Krautman tunnistas, et keeruline aeg tööjõuturul, kui väga paljud inimesed on sunnitud töökohta või eriala vahetama, on koolitajatele tegelikult hea aeg, sest annab tööd ja leiba.

Kui seni oli tööturuamet saatnud Lahemaa Tervisekooli massöörikursustele üksikuid töötuid, siis mullu võitis erakool riigihanke ning praegu on neil koolitusel suisa terve grupp ehk 18 töötut Lõuna-Eestist.

"Alguses kartsime, et inimestel, kes on meile tulnud tööturuameti kaudu ja kes ise kursuse eest ei maksa, on äkki väiksem õpihuvi," rääkis Krautman. "Tegelikult on aga enamik kursuslastest äärmiselt motiveeritud ja hoiavad võimalusest saada uus eriala vägagi kinni."

Krautmani sõnul lõpeb massaažikursus kutseeksamiga. "Kutsehariduse saanuid võetakse tunduvalt paremini tööle ja neil on ka kergem alustada tegevust omal käel," selgitas Krautman ja lisas, et paljud massöörid tegutsevad FIEna.

Tartu raamatupidamisfirma OÜ Valerii on üks ettevõtteist, mis pakub koostöös tööturuametiga erialakursuse lõpetanuile tööpraktika võimalust. Valerii juhataja Tiiu Kallingu on varem aastaid töötanud pearaamatupidajana ja seetõttu ka kogu aeg alluvaid õpetanud. "Juhendamine võtab küll palju energiat, aga samas saad positiivse laengu, kui näed, et inimene saab tööga hakkama ja tänab sind siiralt õpetatu eest," rääkis Kalling.

Teist aastat tööpraktikat pakkuvas Valeriis on praktilisi kogemusi omandanud viis endist töötut. Alates veebruarist on seal praktikal naisterahvas, kes sattus töötute nimekirja mullu augustis, kui endine tööandja lõpetas ettevõtte tegevuse. Kuigi too naine oli aastaid töötanud raamatupidajana, polnud tal eriharidust, samuti ei tundnud ta raamatupidamisprogramme. Sestap saatis tööturuamet ta kõigepealt kahekuulisele arvutiõppe kursusele.

"Praegu on tendents selles suunas, et firmad koondavad kulude kokkuhoiu nimel oma raamatupidajaid ja ostavad järjest enam sisse kvaliteetset raamatupidamisteenust," ütles Kalling.

Koondatud ja end töötuna arvele võtnud vajavad eelkõige teadmisi selle kohta, kuidas end tööjõuturul välja pakkuda, näitab tööturuameti pakutud koolituste pingerida.

Lisaks tööotsingukoolitusele soovitakse saada keele- ja arvutiõpet, erialadest eelistatakse neid, millele on rohkem tööpakkumisi. "Tööotsingukoolitust vajavad need, kes pole pikka aega uue töö otsimisega tegelenud," põhjendas tööturukoolituse peaspetsialist Marge Ojaveer selle koolituse populaarsust. "Õpitakse koostama tööotsimisdokumente ja saadakse näpunäiteid, kuidas käituda tööintervjuul."

Lõpetasin laste kõrvalt õppides eelmise aasta kevadel Eesti Maaülikooli raamatupidamise ja rahanduse eriala.

Kuna mul sellel erialal tööstaaži pole, puudus mul igasugune šanss leida vastav töökoht ning ma registreerisin end töötuks.

Tööturuamet pakkus mulle eelmise aasta sügisel tööpraktika kohta Tartu raamatupidamisfirmas OÜ Valerii.

Ausalt öeldes õppisin seal nelja kuuga rohkem kui nelja aastaga ülikoolis, sest kõrgkoolides on praktika osa väga väike.

Nüüd on tõsine kavatsus alustada raamatupidamisteenuse pakkumist omal käel. Mul on juba ka ühe mittetulundusühinguga kokkulepe, et hakkan nende raamatupidamist korras hoidma.

Praegu koostan äriplaani, et taotleda tööturuametist kuni 70 000 krooni ettevõtluse alustamise toetust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:56

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing