Valitsus lubab palgaerandeid ja laenupiiranguid

11. veebruar 2009, 22:07

Valitsus tegi palkade vähendamisel erandid
õpetajatele, kultuuri- ja sisejulgeoleku töötajatele, teatas valitsuse
pressibüroo. Omavalitsuste laenuhimu piiratakse seadusega.

Valitsuskabinet otsustas tänasel nõupidamisel teha tegevuskulude 10-protsendilise vähendamise juures erandid õpetajate, sisejulgeoleku- ja kultuuritöötajate palgakuludele.

Lisaks otsustas valitsus teha Riigikogule ettepaneku vähendada 10 protsenti palgafondist ka kohtunikel, kelle sissetulek on seotud keskmise palgaga. Ministrite palka, mis on samuti seotud keskmise palgaga, on Riigikogu juba samas ulatuses vähendanud.

Kokkuhoid erinevatelt tegevuskuludelt on ligi 1,6 miljardit krooni, sealhulgas riigieelarvest palka saavate inimeste personalikuludelt 700 miljonit.

Lisaks otsustas valitsus tänasel kabinetinõupidamisel alandada omavalitsustele laekuvat üksikisiku tulumaksumäära plaanitust vähem, mis jätab kohalike omavalitsuste maksutuludesse 375 miljonit krooni rohkem.

Kui valitsuse varasema plaani kohaselt oleks omavalitsuste tulubaasist kokku hoitav 875 miljonit krooni suures osas tulnud üksikisiku tulumaksumäära alandamisest 11, 93 protsendilt 11,1 protsendile, siis täna otsustas valitsus jätta omavalitsuste tuludesse 11,4 protsenti antud maksu laekumisest riigieelarvesse. Üksikisiku tulumaksumäära protsendi alandamisega parandatakse eelarve tasakaalu 300 miljoni krooni võrra.

Kokkuhoiu tingimustes saavad omavalitsused sel aastal riigilt toetust kohalike teede hoiuks 178 miljonit ja tasandusfondi kaudu jagatakse kohalikele omavalitsustele 1, 1 miljardit krooni. Samas jätkab riik omavalitsustele täies mahus koolilõuna toetuse maksmist põhikooli õpilastele summas 225,7 miljonit krooni. Ka eraldatakse omavalitsustele hariduskuludeks toetust 51,1 miljonit krooni.

Üldise majanduslanguse taustal piiratakse seadusega aga omavalitsuste ülemäärast laenamist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. February 2009, 22:10
Otsi:

Ava täpsem otsing