Kes otsib, see leiab, vahel kuldagi

ÄP 12. veebruar 2009, 00:00

Paljude negatiivsete uudiste sekka on viimasel ajal tekkinud ka häid lugusid ettevõtlusest, mis kinnitavad, et pole halba ilma heata - ka kõige raskemal ajal on võimalik leida olukorrast väljapääs.

Eesti tänane olukord sarnaneb mõnevõrra kümmekonna aasta taguse Vene kriisiga - suur idaturg, millega oli seotud suur osa Eesti ettevõtjaist, kukkus ära. Osa ettevõtjaid läks pankrotti, kadus tuhandeid töökohti, drastiliselt vähenes riigieelarvesse laekuv maksuraha, eelarvet kärbiti ning riik elas paar aastat säästukuuril.

Aastast 2000 hakkasid asjad uuesti ülesmäge minema. Ettevõtlikud inimesed toibusid mustast masendusest suhteliselt kiiresti - kriisisituatsioonis töötab mõte sageli kiiremini kui tavaolukorras ning seetõttu leitakse raskustest ka väljaspääs nobedamalt. Investeeringute tulumaksuvabastus andis ettevõtetele omakorda hoogu juurde.

Praegu vaovad üle Eesti niisamuti pankroti- ja koondamislained, riigieelarvesse oodatud maksusummad on kokku kuivanud ja heal ajal paisunud riigisektor ei suuda samas taktis kahaneda, kui tõmbub kokku erasektor.

Siiski pole kümne aasta tagune ja praegune kriis üks-ühele võrreldavad - toona varises idaturg, tõmmates kaasa toiduainetööstusi ja panku. Kuid muudes ilmakaartes ootas suuresti avastamata avarus, mida vallutama tõtati. Õnnestunult, nagu kogesime.

Praegu vaata mis suunas tahes - majanduskliima raevutseb igas sektoris ja kõikjal. Iga piirkond, iga riik on kui müüri endale ümber ehitanud ja püüab püsti hoida kõike seda, mis jääb sissepoole. Väljast tulijad peavad mägironija osavusega tõkkeid ületama ning leidma tee uute kontaktideni või võimaluse seniseid partnereid hoida.

Seda kiiduväärsem on uute turgude leidmine praegu. Üleeile kirjutas Läti meedia Läti tähtsaima suitsuvorstitootja Jelgava lihatööstuse ostmisest Eesti firma Masa Investi poolt.

Eile lisandus kolm sõnumit. Saku Kuld pääses Rootsi alkoholimonopoli poeketti müügile. Saku Õlletehase ekspordikäive suureneb viiendiku - rahaliselt tuleb vähe juurde, sest senine ekspordimaht on olnud vähene. Ent väikegi võit on hea. Ekralde ostab Soome pankrotistunud mööbliketi Koti-Idea. Mõru pill on vaidlus Soomes - kui puhtalt lehelt uus firma alustab, kui võlad jäid pankrotipessa ja uute omanike seas on ka üks endine. Kolmandast kirjutas Bloomberg - Webmedia peilib Lähis-ida ja Aafrika turge ning on optmistlik.

Välisturule minek on riskantne. Kui tulutoovaks see kujuneb, on praegu raske öelda, ka ettevõtjad hoiduvad ettevõtmisi ära sõnumast. Samas on neil, kel finantspool tugev, just praegu võimalik osta soodsalt või võtta üle huvipakkuv ettevõte. Ja häid uudiseid on praegu vaja sama hädasti kui riigilt tuge - ka see aitab äril ahastusest üle saada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing