Aivar Pilv: kohtunike arvu vähendamine pärsib kohtumenetlusi

12. veebruar 2009, 16:16

Advokatuuri esimehe Aivar Pilve arvates
takistaks kohtunike arvu järjepidev vähendamine kohtumenetlusi.

Täna kohtunike täiskogul arutusel olev kohtute seaduse eelnõu kavand näeb ette kohtunike kohtade vähendamist. Kohtunikukohtade vähendamisega paralleelselt loodaks juurde praegu kasinaid kohtujuristide kohti. Advokatuuri esimehe Aivar Pilve sõnul takistaks see aga kohtumenetlusi.

„Vaatamata kõigile seni rakendatud abinõudele ja meetmetele on kohtumenetluse kiirus Eestis langenud ja otsuseni jõudmise aeg pikenenud. Kohtunike arvu järjepidev vähendamine takistab mõistliku aja jooksul toimivat kohtumenetlust, suurendab kohtunike töökoormust ning vähendab tervikuna kohtumenetluse efektiivsust. Samas ilma kohtunikuta ei saa üheski asjas menetlust edasi viia, sõltumata kohtujuristide arvu suurendamisest. Menetlust korraldab ja juhib kohtunik ning nende arvu vähendamine suurendab arutamist vajavate asjade järjekorda," kommenteeris Pilv.

Tema sõnul on kohtujuristi töö eelkõige kohtunikku abistav, mitte teda asendav. Kõrvuti riigilõivude tõstmisega piiraks nimetatud muudatus nii füüsiliste kui juriidiliste isikute võimalusi oma õiguste efektiivsel kaitsmisel kohtumenetluse kaudu, arvas Pilv.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. June 2009, 20:07
Otsi:

Ava täpsem otsing