Majanduslangus annab valgekraedest pettureile tiivad

12. veebruar 2009, 19:06

Keskmine pettur ei erine oluliselt teistest
inimesest, ent kaks kolmandikku avastatud pettustest langeb KPMG Baltics
ASi andmetel ettevõtte tippjuhtkonna arvele.

KPMG Baltics ASi finantsnõustaja Rain Urbsalu kirjutas juhtimisajakirja KPMG Foorum 2009. aasta talvenumbris, et tavaliselt osutub petturiks kolleeg, keda tuntakse abivalmi, viisaka ja mitte liiga silmatorkavana. Kuid mis kõige tähtsam – tal on ülemuste ja kolleegide täielik usaldus.

Urbsalu selgitas, et teoreetiliselt on pettustel kolm tähtsat faktorit: võimalus, motiiv ja põhjendus, mis on tuntud kui pettuse kolmnurk.

Võimalus tekib peamiselt nõrga sisekontrolli tõttu, mis loob olukorra, kus pettur usub oma edusse.

Pettuse motiiviks on tavaliselt rahaline kitsikus, mis on tingitud kas petturi pillavast elustiilist või erinevusest teenitud tasu ja võetud kohustuste vahel. Ka võib pettusele viia soov näidata ennast tegelikkusest paremana või lihtsalt tavaline ahnus.

Põhjendusena leiab pettur endale oma sisedialoogis õigustuse. Ta veenab ennast, et tööandja on talle selle tasu võlgu.

KPMG viis 2007. aastal läbi uurimuse, mis näitas, et 89 protsendil juhtudel sooritasid petturid kelmuse enda tööandja vastu ning neist omakorda viiendik oli kaasanud välise osaleja.

Seaduserikkujad olid pettuse sooritamise ajal ettevõttes töötanud enam kui kuus aastat. 68 protsenti petturitest sooritas pettuse iseseisvalt ning kõigest viiel protsendil juhtudel kaasati kelmusse rohkem kui viis inimest. Ühtlasi kuulus kaks kolmandikku ettevõttesisese kuriteo toimepanijaist firma tippjuhtkonda.

70 protsendil juhtudest jäi pettuse toimepanija vanus 36 ja 55 aasta vahel. 85 protsendil juhtudel on pettuse toimepanijaks mehed. Seevastu osalesid naised vandenõulasena igas neljandas pettuses, kus oli kedagi kaasatud.

Ettevõtteväline pettur lasi firmast omapäi aadrit vaid 11 protsendil juhtudel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. February 2009, 13:47
Otsi:

Ava täpsem otsing