Satelliitide kokkupõrge kosmoses – esimene paljudest?

12. veebruar 2009, 13:15

Rohkem kui 1000 kilomeetri kõrgusel Siberi
kohal põrkasid teisipäeval kokku kaks kommunikatsioonisatelliiti, tekitades kaks
hiiglaslikku rusupilve, mis võivad ohustada ka rahvusvahelist kosmosejaama.
Tegemist on esimese kahe sõltumatu orbiidil oleva kosmoselaeva kokkupõrkega.

"Me teadsime, et ükskord peab see juhtuma,“ ütles Houstonis asuva Johnsoni kosmosekeskuse teadlane Mark Matney. NASA hinnangul on oht rahvusvahelisele kosmosejaamale ja kolmele seal viibivale astronaudile väike. Ohus ei tohiks olla ka 22. veebruaril jaama poole teele saadetavad seitse astronauti, kirjutas AP.

Kokku põrkasid Iridiumi sidesatelliit, mis saadeti orbiidile 1997. aastal, ja 1993. aastal orbiidile saadetud Vene satelliit, mis ei olnud arvatavasti töökorras. Matney sõnul oli Vene satelliit kontrolli alt väljunud.

Iridiumi satelliit kaalus üle 550 kilo, Vene õhulaev aga ligi tonni. Hetkel ei kujuta keegi ette, kui palju tükke kokkupõrkes tekkis või kui suured need tükid võivad olla. „Praegu on avastatud kümneid tükke,“ ütles Matney. „Kahtlustan, et lõppkokkuvõttes võib neid olla sadu.“

NASA sõnul on kosmoseobjektide kokkupõrkeid orbiidil toimunud ka varem, kuid need olid tunduvalt väiksemad ning kokkupõrgetes osalesid vanade rakettide tükid või pisikesed satelliidid.

Houstoni kosmosekeskuse orbitaalprahi eksperdi Nicholas Johnsoni sõnul ohustab teisipäevane kokkupõrge eelkõige Hubble’i kosmoseteleskoopi ja Maad jälgivaid satelliite, mis asuvad kõrgematel orbiitidel ja seega prahipilvele lähemal.

Selle aasta alguses tiirles Maa ümber umbes 17 000 inimtekkelist kosmoseprahi hulka kuuluvat objekti, ütles Johnson. Objektidel hoiab silma peal USA sõjaväe kosmoseseireagentuur. "Lähematel kümnenditel hakkab toimuma järjest enam kokkupõrkeid,“ ütles Matney.

Iridium Holdings omab 65 aktiivset satelliiti, mis edastavad telefonikõnesid. Ettevõttel on üle 300 000 kliendi, kelle hulka kuulub ka USA kaitseministeerium. Ettevõttel on ka ülearuseid satelliite ning pole selge, kas kokkupõrge põhjustas tõkkeid ettevõtte töös. Iridiumi esindajad pole sündmust kommenteerinud.

1990. aastatel asutatud Iridium läks 1999. aastal pankrotti, kuid taastas oma teenused 2001. aastal erainvestorite toel. Iridiumi satelliidid on ebatavalised, kuna nende orbiit asub suhteliselt madalal ning nad liiguvad väga kiiresti. Enamik kommunikatsioonisatelliite asuvad palju kõrgematel orbiitidel ja ei liigu üksteise suhtes, mistõttu kokkupõrked on ebatõenäolised.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. March 2009, 11:43
Otsi:

Ava täpsem otsing