Tallinna opositsioon umbusaldab Vitsutit

12. veebruar 2009, 17:16

Eelnõule alla kirjutanud linnavolinikud ei
pea võimalikuks Toomas Vitsuti jätkamist Tallinna Linnavolikogu esimehena,
avaldades talle umbusaldust.

Umbusaldusavalduse tekst:

I. Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut algatas linnavolikogu 05.02.2009 istungil Tallinna põhimääruse muutmise, mille kohaselt kaotatakse Tallinnas 15 aastat eksisteerinud linnaosad ning nagu aru saada - ei vähem ega rohkem kui kahe nädalaga. Käivitatud on buldoosermenetlus, mida ilmestab kasvõi asjaolu, et halduskogude esimeestel on kästud kutsuda kokku erakorralised koosolekud eelnõu menetlemiseks. Halduskogu esimeestele on öeldud, et kui koosolekut kokku ei kutsuta, loetakse eelnõu konkreetse linnaosa poolt kooskõlastatuks. Hoolimata sellest, et 12.02.2009 seisuga on toimumata kahe halduskogu koosolekud ja eelnõu seni läbi vaadanud kuuest halduskogust on oma eitava hinnangu andnud kaks, on linnavolikogu esimees kutsunud oma võimutäiust kuritarvitades 12. veebruariks 2009 kokku linnavolikogu istungi linnaosade kaotamise eelnõu I lugemise eesmärgil. Eelmainitu näitab, et ainuüksi konkreetse eelnõu menetlemisel on linnavolikogu esimees käitunud ebademokraatlikult ja ebaviisakalt.

II. Kõigest viis kuud tagasi - eelmise aasta 28.augustil, mil tähistati linnaosade moodustamise 15.aastapäeva – tegi linnavolikogu esimees üldsusele avalduse pealkirjaga „Vitsut: linnaosad aitavad demokraatlikult valitseda”. Avalduse sissejuhatuses on öeldud: „Tallinna linnavolikogu ja Keskerakonna fraktsiooni esimees Toomas Vitsut tähtsustab linnaosasid demokraatliku elukorralduse alusena.” Lugedes praegust linnaosade kaotamise eelnõud ja kuulates Vitsuti sellekohaseid põhjendusi, siis emmal-kummal juhul linnavolikogu esimees lihtsalt valetab.

III. Linnaosade moodustamise 15. aastapäevale pühendatud linnavolikogu istungil 28.08.2008 Lindakivi kultuurikeskuses rõhutas Toomas Vitsut oma ettekande lõppsõnas: „[Neid ja teisi] põhimõttelisi küsimusi pole võimalik lahendada poliittehnoloogiliste võtetega ning naiivne oleks ka loota, et omavalitsusüksuste liitmised ja lahutamised või kaotamised probleemidele lahenduse tooksid. Vaja on hoopis rohkem riigimehelikkust.”

Käivitades kiirmenetluse korras Tallinna linnaosade kaotamise – eelnevalt linnaelanike arvamust ära kuulamata ja tegelikult pidades silmas oma erakonna valimisedu selle aasta 18.oktoobril toimuvatel kohalikel valimistel – ei ole Toomas Vitsut käitunud riigimehelikult.

Pealegi – linnaosade kaotamine, mis ei lahenda ju Vitsuti sõnade kohaselt probleeme, kuulub puhtalt poliittehnoloogiliste võtete arsenali, mida Vitsut justkui ise taunib. Isegi kui jätta kõrvale linnaosade kaotamise plaani tegelik põhjus, ei saa Tallinna Linnavolikogu juhtida niivõrd põhimõttelage ja muutliku meelega inimene.

IV. Lisaks sellele, et Nõmmest, Piritast, Kristiinest, Mustamäest, Haaberstist, Põhja-Tallinnast, Lasnamäest ja Kesklinnast soovitakse buldooseriga üle sõita, mis on täiesti vastuvõetamatu enamikule tallinlastest, kavatsetakse seda teha rikkudes Eesti Vabariigi seadust. Nimelt ütleb Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse § 57, et valla või linna eelarveaasta jooksul ei tohi piirata osavalla või linnaosa valitsuse ja vanema volitusi, - millega aga antud juhul on tegemist.

Eeltoodust tulenevalt on eelnõule alla kirjutanud linnavolinikud seisukohal, et Toomas Vitsut ei vääri Tallinna Linnavolikogu esimehe ametit ja avaldavad talle umbusaldust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. February 2009, 17:17
Otsi:

Ava täpsem otsing