Et peatükile järgneks teine

ÄP 13. veebruar 2009, 00:00

Ainult jumal suudab öelda, millal oli keegi edukas ja millal ta läbi kukkus, ning mitte kordagi eksida, ütles vene kirjanik Anton Tšehhov.

Tänane Äripäev tõstatab valusa teema: raskustesse sattunud ettevõtjate depressioon ja enesetapp. See on kasvav probleem, mida me ei ole endale veel teadvustanud.

Kirjutasime kolmapäevases juhtkirjas, et ilmselt kaotab nii mõnigi ettevõtja majanduskriisis kogu vara ning peab minema eraisiku pankroti teed. Nüüd on oluline, et ettevõtjad suudaksid selle hoobiga toime tulla.

Meil on põhjust arvata, et ühiskonnana pole me neile veel valmis abiks olema. Esiteks, meil ei ole sellisest kriisist välja tulemise kogemust. Kuigi nõukogude aeg oli raske ning ka taasiseseisvumise ajal oli rahvas vaene, siis sellist laenukoormat pole meil kaelas olnud.

Teiseks, kui me vabaks saime, siis olime stardijoonel kõik võrdselt vaesed ning meid kannustas teadmine, et läheb paremaks. Nüüd peavad paljud tegema läbi vastupidise tee: nad peavad elama senisest tagasihoidlikumalt ning seejuures nägema ennast vaesumas teistega võrreldes.

Kolmandaks, läbikukkumine on Eestis häbiasi. Kui lääneriikides toob pea iga äriguru ja liider (Winston Churchillist Steve Jobsini) oma eluloos välja ränki ebaõnnestumisi ja neist saadud väärtuslikke õppetunde, siis Eestis ei soovita sellistest asjadest rääkida.

Ühiskond peab toetama nii väärtuste kui ka seadustega seda, et ettevõtjal oleks julgust uuesti alustada. Nagu ütles suurettevõtja Jüri Mõis kolmapäeval ilmunud kommentaaris: tarvis on asjad korraldada nii, et kui ettevõttel lähebki halvasti, ei juhtuks kõige halvem ettevõtjaga ja tal oleks julgust uuesti proovida, selle asemel et ta majanduslikult või vaimselt-füüsiliselt invaliidistuks.

Siit järeldused meile kõigile. Meedia, pangad, maksuamet peavad aru saama, et iga võla taga on inimesed ning ka nende pered, sõbrad ja töötajad. Raskustest väljatulek pole ainult juriidika, vaid ka psühhiaatrite teema. Kui midagi kord üles ehitanud inimesed suudavad ka teisele ringile tulla, võidavad kõik.

Lähedased peavad olema tähelepanelikud. USA enesetappude ennetamise fondi üks juhte Paula Clayton rõhutab, et oluline on inimestega rääkida (veel üks asi, mis meie kultuuris eriti levinud pole). Selge ohumärk on varasemast suurem alkoholi tarbimine.

Ettevõtjatele - defineerige ennast laiemalt. Teie ümber on inimeste ring, kes teist hoolivad. Võib-olla kõige inspireerivam on lugeda elulugusid inimestest, kes on meie määratluse järgi edukad: nende elu pole olnud mitte sujuv ülespoole liikumine, vaid siksak, kus suured võidud vahelduvad tagasilöökidega. Edu sünnitab läbikukkumisi, kuid läbikukkumised ka omakorda triumfe.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:57

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing