Lillehullus Kumus

Ragne Nukk 13. veebruar 2009, 00:00

Näitusele on kokku kogutud töid paljudest Eesti muuseumitest, arhiividest, Tartu Ülikooli Raamatukogu harulduste osakonnast ja erakogudest.

Kuigi õues on veel lumi maas ja õhk talviselt jahe, puhuvad Kumus juba kevadised tuuled.

Nii kunstnike kui ka vaatajate armastatud lillekujutisi on näitusele kokku kogutud paljudes formaatides, alates maalidest, nii klassikalisest kui ka tänapäevasest, kaunitest portselanesemetest ja uhketest vaasidest, lõpetades peaaegu poole sajandi vanuse vaiba ja botaaniliste joonistustega.

Ka näituse ajaline ulatuvus on suur - alates Johann Köleri lillemotiividest kuni Ene-Liis Semperini välja.

Lilled on läbi aegade kandnud paljusid sümboolseid tähendusi, nad on illustreerinud nii neitsilikkust kui ka saatanlikkust, nii sündi kui ka surma. Nii saame näitusel teada, et Tuneesiast pärit nelk on armastuse, abielu ja truuduse sümbol, mida kandis Põhjamaade traditsioonis pruut oma pulmapäeval.

Kunstimuuseumid üle maailma on arvukalt lillenäitusi korraldanud ja neid on alati saatnud menu. Lilled on ilusad ja lihtsad ning avaldavad mõju. Lilled kaunistavad meie eluruume, riideid, tarbeesemeid.

Juugendi armastajale pakub näitus voolavate taimemotiividega peegliraame, vaase ja kanne. Fantaasiaküllaselt kaunistatud portselannõud ja suured vaasid näitavad sellise käsitöö olulisust ja filigraansust.

Peent näputööd illustreerivad ka mitmed vanad pitsid, mille sisse on põimitud lillemotiive ja mis on kunagi kaunistanud daamide päeva- või õhtukleite. Naiste buduaarist on välja toodud ka valik vanaaegseid lillekaunistusega lehvikuid.

Kõige haruldasem eksponaat sellel näitusel on kindlasti 1547. aastal kootud Saalomoni lugusid kujutav piltvaip, mis telliti Madalmaadest Tallinna raesaali kaunistamiseks.

Tähelepanuta ei saa jätta ka näituse kujundust, mis on omaette vaatamisväärsus. Seinte sisse on integreeritud ekraanid, mis näitavad lilleteemalisi videolõike. Saali kujundus aimab samuti järgi lillemotiivi.

Hea hingekosutus talviselt rusutud ajal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing