Arvamus: keeruline on, kui ei ole elu peale tööd

13. veebruar 2009, 09:45

Strateegiline suund on tormis pääseteeks.
Laev peab ikka olema sadama poole teel, vaatamata lainete tõusule ja langusele.

Väiksemate valudega tulevad välja tugevad ettevõtted, kus osatakse käibe ja kulude dünaamikat tasakaalustada. Hästi saavad hakkama ka tugevate põhiväärtustega ettevõtted.

Väljapääsu on raske näha kui tegevusvaldkond on riskantne, tehtud on vigu või ka asjaolude kokkulangemisel. Keeruline on ettevõtjal kui ei ole elu peale tööd. Tasakaalustatus elus aitab pinnal püsida ka raskel ajal.

Ettevõtjatele, kes on tegutsenud alates 1990ndate algusest ei ole mul soovitusi jagada – need on tõenäoliselt inimesed, kes teavad tõusu ja languse tähendust oma ettevõtetele aga ka iseendale. Noorematel ettevõtjatel on nüüd õige hetk selgeks mõelda oma põhiväärtused elus ja ettevõtluses – kelle jaoks on raha kõige olulisem, peab olema valmis, et kõige olulisem elust kaob. Enamus ettevõtjaid tunnistab, peale väikest mõtlemist, et raha tuleb ja läheb alati aga on midagi ,mis on rahast olulisem.

Väärtushinnangud on erinevad, kas need on valed või mitte, on keeruline hinnata. Kindlasti on riskantne valida kõige olulisemaks elus niivõrd püsimatud väärtused nagu raha või materiaalsed hüved. Kõik see, mis on ostetav ja kaduv on odav ja väärtusetu. Minu arvates on väärtused lähedased inimesed, enese sisemine tasakaal, terve looduskeskkond, inimeste looming – tundub, et need püsivad pikalt ja seega ei ole vaja väga muretseda kui peaksin loobuma autost, reisidest või restoranisöögist.

Ettevõtjatest mehed kasutavad väljendit „tegija“. Õige mees on „tegija“. Oluline on meeles pidada, et tegija saab hakkama raskes situatsioonis, mitte ainult siis kui kõik lihtsalt laabub.

Abiks on rääkimine lähedast inimestega. Aga päris oluline on rääkida iseendaga. Suitsiid ei ole ettevõtjale kohane käitumine. Kui oled riske võtnud, siis pead nendega ka hiljem hakkama saama.

Loe ka Äripäeva tänast lugu "Võlale kaotatud elu", mis räägib vabasurma läinud ettevõtjast. Kuu aega tagasi Äripäevale intervjuu andnud, võlgadesse ja maksuameti piitsutuste alla sattunud ettevõtja Hannes enda lugu ajalehest vaadata ei jõudnud. Artikli ilmumisele eelnenud ööl võttis mees suure koguse tablette ja hommikul ta enam ei ärganud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. February 2009, 09:45
Otsi:

Ava täpsem otsing