BÖRS: Sajand algas börsilangusega

13. veebruar 2009, 18:32

Kahekümne esimene sajand on
investoritele olnud senini börsilanguse sajandiks, sest selle sajandi
esimestel aastatel on aktsiaturud langenud peaaegu terves maailmas.

Alates 2000. aastast on MSCI World indeks kaotanud kolmandiku oma reaalväärtusest (inflatsiooni arvestades), kirjutas investeerimispank Credit Suisse oma värskelt avaldatud aruandes, kusjuures kõikide suuremate turgude tootlus jääb vahemikku miinus neli kuni miinus kuus protsenti aastas.

Alates 2003. aasta märtsist ehk aktsiaturgude internetimulli lõhkemisjärgse madalseisust, on USA aktsiaturud langenud 46 protsenti, Suurbritannia ning Jaapani aktsiaturud on kaotanud poole oma väärtusest ning Saksamaa aktsiaturg koguni kaks kolmandikku.

Nagu paljud ehk mäletavad, toimus seejärel mõned aastad kestnud tõus, mis kestis 2007. aasta lõpuni. Seejärel algas kiire langus, mis kulmineerus möödunud aasta novembris. Maailma aktsiaturgude hinnaliikumist peegeldav MSCI World Indeks oli selleks ajaks kukkunud 55 protsenti, ehk rahalises väärtuses 21 triljonit USA dollarit. See teeb arenenud riikide iga elaniku kohta (rinnalapsed kaasa arvatud) 21 000 dollarit ehk veerand miljonit Eesti krooni.

Eesti investoritel on läinud aga tunduvalt paremini. Alates 2000. aastast on Tallinna börsi kümne enamkaubeldava aktsia hinnaliikumist peegeldav Äripäeva indeks kerkinud 70 protsenti ehk keskmiselt 15 protsenti aastas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. February 2009, 16:01
Otsi:

Ava täpsem otsing