BÖRS: Selgust tahaks, seltsimehed

Kertu Ruus 13. veebruar 2009, 23:52

USA börside tänane liikumine näitas hästi
investorite kõhklusi tuleviku osas: midagi pole selgemaks saanud, seepärast
kribisevad ka hinnad vaikselt üles-alla. Päeva lõpuks langesid aktsiad taas
umbes tasemele, kust päeva arenedes tõusma hakkasid, ning nädala
kokkuvõttes lõpetasid turud miinuses.

Nii Dow Jones kui ka S P tegid läbi 1protsendilise languse, kukkudes vastavalt 82,35 punkti 8,35 punkti. Nädala lõikes tuli Dow alla 5,2 protsenti ja S P 4,8 protsenti. Nasdaq esines kõige paremini, langedes 7,35 punkti ehk pool protsenti, nädala lõikes 3,6 protsenti. Kullafutuurid kukkusid esimest korda nelja päeva jooksul, kuna investorid võtsid teenitud kasumi välja ja paigutasid raha teistesse varadesse nagu nafta, mille hind tõusis.

Investorite jätkuv segadus on põhjendatud. Täna kiitis USA Kongressi alamkoda heaks ligi 800 miljardi dollarilise abipaketi, kuid Senat peab sellele veel oma heakskiidu andma (mida ta võibolla täna õhtul USA aja järgi veel teeb). Täpsema plaani selle kohta, kuidas piirata võlgnike kodude sundmüüke, lubas Valge Maja avaldada kolmapäeval. Ning rahandusminister Tim Geithneri üldsõnaline kava finantskriisist välja tulekuks, millele turud juba varem sellel nädalal langusega reageerisid, on endiselt detailide osas suur mõistatus. Euroopas Roomas arutas finantskriisist väljatulemise võimalusi täna aga G7.

Investorid ei tea, millal põhi kätte jõuab ning kes pärast suurpuhastust ellu jääb ja kes mitte. Ettevõtete majandustulemuste avaldamine toob igatahes ühe halva uudise teise järel ning õõvastavaid numbreid paiskavad avalikkuse ette ka makromõõdikuid koostavad asutused. Reedel teatas näiteks Michigani Ülikool USA tarbijate kindlustunde järsust langusest, Euroopas andis Eurostat teada 13 aasta sügavaimast majanduslangusest eurotsoonis. Eesti 9,4protsendiline miinuskasv sobib siia ritta nagu valatult ning näitab MarketWatchi andmeil, kui sügav on kriis Ida-Euroopas.

„Kuni me saame selguse, liigume vaid jõnksatuste kaupa edasi,” ütles tänast USA turgude liikumist kommenteerides Peter Cardillo, maaklerfirma Avalon partners Inc. juhtiv turustrateeg AP-le. „Ma ei usu, et me praeguselt tasemelt kokku kukume, aga ma ei usu ka, et me palju kõrgemale liiguksime.”

Harris Private Banki investeerimisjuht Jack Ablin sõnas AP-le, et nii madalate hinnatasemete juures võib riskeerimine muidugi suuri võitusid tuua, kuid kahjuks ei ole selles keskkonnas suurte riskide võtmine põhjendatud. „See mäng on jänestele, ja suurem osa meist on ju jänesed,” märkis Ablin.

Esmaspäeval on USAs presidendipäev ning turud on suletud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. February 2009, 15:11
Otsi:

Ava täpsem otsing