BÖRS: pärast mitmepäevast langust Euroopas taas tõus

Kertu Ruus 13. veebruar 2009, 18:34

Euroopa aktsiaturud tõusid täna esimest
korda nelja päeva jooksul. Halvad uudised Suurbritannia laenuandjalt Lloyds
Banking Groupilt tegid pärastlõunal kauplejate meeleolu siiski mõrumaks,
vahendab MarketWatch.

Üle-Euroopaline Dow Jones Stoxx 600 indeks tõusis 0,4 protsenti 191,37 punktile. Saksa DAX 30 indeks kerkis 0,3 protsenti 4421,59 punktile ja Prantsusmaa CAC-40 indeks 1,4 protsenti 3005,55 punktile.

Kuid Suurbritannia FTSE 100 indeks jäi päeva lõpul väiksesse miinusesse, langedes 0,2 protsenti, reageerides Lloyds Banking Groupi aktsiate 31,6protsendilisele langusele.

Pangandusgrupp teatas nimelt, et HBOS pank, mille Lloyds mullu omandas, tõi 2008. aastal 12,3 miljardit dollarit maksueelset kahjumit, kuna tema halbade laenude osakaal osutus oodatust suuremaks. Seega kustutas HBOS ligi kolmandiku kontserni turuväärtusest – suurim kaotus 20 aasta jooksul – ning kontserni aktsionärid küsivad nüüd endalt, kas nad mitte ei hammustanud raskustesse sattunud panka ostes liiga suurt tükki.

Selle uudise peale võtsid ka teised päeva algul kena tõusu näidanud Suurbritannia pankade aktsiad suuna allapoole, eesotas Royal Bank of Scotlandiga (langus 9,2 protsenti).

Üldist negatiivset fooni arvestades pääsesid Euroopa turud aga ju hästi: Eurostat teatas, et eurotsooni majandus tegi eelmise aasta viimases kvartalis läbi vähemalt 13 aasta suurima languse (majanduskasv miinus 1,5 protsenti). Peter Jarvis, F C Investmentsi Euroopa aktsiate juht, kommenteeriski head aktsiapäeva nii, et lühirallisid võime ju näha, aga püsivat kasvu pole sellest hoolimata mingit põhjust oodata.

Stockholmi börsil tegi 15,5protsendilise languse läbi SAAB, kuna viimane kvartal tõi lennukitootjale 754 miljonit rootsi krooni kahjumit (6,7 krooni aktsia kohta). SAAB ei saa loodetud tempos tellimusi, eriti ettevaatlikuks on praeguses majanduskeskkonnas muutunud tsiviillennundus. Seevastu Euroopa suurima lennufirma Air-France-KLMi aktsia kallines 3,8 protsenti, kuna ettevõte andis teada kärpeplaanidest. Muuhulgas kavatseb firma vähendada töötajate arvu 2000 inimese ehk 3 protsendi võrra. "Mind julgustavad sammud, mida nad teevad oma finantspositsiooni kaitsmisel," kommenteeris Bloombergile NCB analüütik Neil Glynn, kes andis Air France’i aktsiale ostusoovituse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. February 2009, 18:34
Otsi:

Ava täpsem otsing