Majandus käntsatas -9,4 protsenti

Annika Matson 13. veebruar 2009, 09:04

Esialgsel hinnangul vähenes Eesti
sisemajanduse koguprodukt (SKP) 2008. aasta IV kvartalis eelmise aasta sama
kvartaliga võrreldes 9,4%, teatab Statistikaamet.

I kvartalis oli majanduskasv 0,2%, II kvartalis -1,1% ja III kvartalis -3,5%.

Esmakordselt alates 1995. aastast vähenes IV kvartalis SKP ka jooksevhindades.

Võrreldes III kvartaliga vähenes sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKP 4,2%.

Lisandväärtus vähenes enamikus tegevusalades. Oluliselt mõjutas SKP vähenemist tööstussektori tegevusalade, eelkõige töötleva tööstuse lisandväärtuse järsk vähenemine. Töötleva tööstuse lisandväärtuse vähenemist põhjustas jätkuvalt väike siseturu nõudlus ja sellest tulenev tellimuste vähenemine. Samuti vähenes töötleva tööstuse toodangu eksport. Finantsvahenduses kiirenes II kvartalis alanud lisandväärtuse vähenemine. Tootmis- ja tarbimisaktiivsuse pidurdumisega on järsult vähenenud käibemaksu ja aktsiisimaksude laekumine.

Tegevusalade, mille lisandväärtus esialgsel hinnangul kasvas, mõju SKP-le on väike.

SKP reaalkasv eelmise aasta sama kvartaliga (sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeerimata) ja eelmise kvartaliga (sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud) võrreldes, I kvartal 2004 – IV kvartal 2008

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. February 2009, 11:19
Otsi:

Ava täpsem otsing