Raseduse katkemise uurija sai Eesti suurima stipendiumi

13. veebruar 2009, 11:52

Tänavu saab Ernst Jaaksoni 200 000 krooni
suuruse stipendiumi Tartu Ülikooli geenitehnoloogia viimase aasta doktorant
Liina Nagirnaja, kes uurib raseduse katkemise geneetilisi tagamaid.

TÜ Sihtasutuse juhataja Ruth Kotsari sõnul sai stipendiaadi valikul määravaks tema uuringute olulisus, väga täpselt püstitatud eesmärk ja selleni jõudmise tee. „Liina poolt läbiviidavad funktsionaalsed katsed on metoodiliselt komplitseeritud ja neid on võimalik teostada vaid väljaspool Eestit, mis oli stipendiaadi valikul üheks määravaks teguriks” ütles Kotsar.

„Korduval raseduse katkemisel võib olla erinevaid põhjuseid, immunoloogilisi või vere hüübimist mõjutavaid tegureid. Mina uurin geene, mis on olulised raseduse algusjärgus ning püüan selgitada, kas mutatsioonid nendes geenides võivad põhjustada korduvaid raseduse katkemisi,“ ütles Liina Nagirnaja.

Ta töötab seitsme erineva geeniga ning on uurinud patsiente nii Eestis kui Soomes. Hiljuti ilmunud artiklis näitas ta, et osa mutatsioone nendes geenides suurendavad raseduse katkemise riski, samas on mutatsioone, mis hoopis rasedust kaitsevad.

Oma doktoritööd kirjutab Liina Nagirnaja TÜ loodus- ja tehnoloogiateaduskonna molekulaar- ja rakubioloogia instituudis Maris Laane juhendamisel, Tartu Ülikooli naistekliinikus aitab teda Kristiina Rull. Stipendiumi toel sõidab Nagirnaja Inglismaale, Londoni Imperial College’isse, et professor Ilpo Huhtaniemi uurimisrühmas viia läbi oma doktorantuuri viimase alamprojekti eksperimentaalne osa.

„Pikas perspektiivis võiks minu tööst avaneda üks võimalus raseduste katkemise raviks, kuid ma ei tahaks asjade käigust ette rutata. Esmalt tuleb töö Londonis lõpule viia,“ ütles vastne stipendiaat.

Loodus- ja tehnoloogiateaduskonna dekaani, professor Peeter Burki sõnul esindab Liina Nagirnaja oma põlvkonna võimekamat osa, kellelt võib tulevikus oodata olulist panust loodusteaduste, sealhulgas biomeditsiini arengusse. Lisaks oma uurimistööle on Liina olnud aktiivselt tegev ka Tartu Ülikooli Teaduskoolis andekate noorte ettevalmistamisel rahvusvahelisteks olümpiaadideks.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. March 2009, 10:03
Otsi:

Ava täpsem otsing