Sutt: oleme miinuspoolel ka järgmisel aastal

13. veebruar 2009, 13:03

Eesti Panga asepresidendi Andres Suti sõnul
on majanduse temperatuur ka järgmisel aastal miinuspoolel. Uus
tõus võiks tema sõnul baseeruda otseinvesteeringute põhisel
majandusmudelil.

"Ma ei tea, kas maailma majanduses toimuv on täiuslik torm, aga kindlasti on see midagi, mis juhtub kord saja aasta jooksul. Ja seda on vaja meeles pidada, kui me räägime majanduse kasvule pööramise võimalustest," lausus Sutt konverentsil "Tuulelohe lend".

Juhtunu on Sutti sõnul segi pööranud majanduse senikehtinud kasvumudeli – odav raha, mis liikus kiiresti ja vabalt ümber maalima ringi ja toetus Ameerika tarbija piiratud usule, et tarbimisel ei ole piire. See kõik sai võimalikuks läbi suure võlakasvu, mis hoidis üleval maailma majanduskasvu koos kõigi nende probleemidega, mida me täna näeme.

"Kui me vaatame ebamäärasust, mis tuleviku suhtes on, siis ilmselt on tark olla valmis kehvema arengu jaoks. Meie oluliste kaubanduspartnerite majandus kahaneb keskmiselt 3%. Eesti majanduse jaoks tähendab see seda, et sellel aastal ulatub majanduslangus riskistsenaariumi järgi 9% ja oleme miinuspoolele ka järgmisel aastal," märkis Sutt, kelle sõnul oleme me oma majandusega tagasi kuskil 2006. aastas, mis tähendab, et ka ettevõtete käibed ja müügimahud liiguvad tagasi sellele tasemetele.

Mille arvelt majanduslangus tuleb – ennekõike tähendab see väiksemaid investeeringuid, need kukuvad Eesti panga riskistsenaariumi kohaselt 30%. See tähendab ka väiksemat laenunõudlust ning laenuportfelli kõhnumist, märkis asepresident.

"Samas on vähenenud ka laenunõudlus, sest kui käive on juba väiksem, tuleb ettevõtetel suhtarvud omavahel klappima saada. Uus tõus saab põhineda otseinvesteeringute põhisel majandusmudelile, nagu see oli 90ndate alguses ja lõpus. Kui me suudame luua sellise keskkonna, et otseinvesteeringud oleksid valmis siia tulema. Meil on jätkuvalt kulueeliseid teiste riikide eest, kasvõi näiteks palkade osas," lausus Sutt.

Üks kohustuslik stsenaarium ettevõtetele on teha ümber äriplaanid arvestusega, et madalseis ei kesta mitte 1-2 aastat, vaid kauem. Kui selle põhimõtte järgi tegevus ümber korraldada, on see ettevõte keerulisteks aegadeks hästi valmistunud. Sama stsenaariumi järgi peaks tegutsema ka riik – kui majandus väheneb, on selge, et ka riigieelarve ei saa enam olla endises mahus, soovitas asepresident.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. February 2009, 15:10
Otsi:

Ava täpsem otsing