Leon Glikman: ametniku eksimused hüvitab maksumaksja

17. veebruar 2009, 08:57

Praeguses force majeure’i olukorras ei ole
muud võimalust, kui avalike vahendite mõistlik kasutamine ning leebe ja
turvalise ettevõtluskeskkonna loomine, kirjutab advokaadibüroo Glikman ja
Partnerid vandeadvokaat Leon Glikman Postimehes.

Tema sõnul ei ole avaliku teenistuja ja ettevõtja vastutus võrdväärne: kui ettevõtja kannab ettevõtlusega seotud kahju ise, siis ametniku eksimuse tagajärjed hüvitab maksumaksja.

Kuigi ebaseaduslike haldusaktidega on ettevõtjatele massiliselt hiigelkahjusid tekitatud, ei ole vähemalt avalikkusele teada ühtegi pretsedenti, kus seaduserikkujast ametnikku oleks karistatud, rääkimata temale osakesegi kahju hüvitamise kohustuse panemisest, kirjutab Glikman.

Tema sõnul raiskab põhjendamatute kriminaalasjade menetlemine avalikke vahendeid ja pärsib ettevõtlust. Lugupeetud inimesi on pikki aastaid põhjendamatult häbistatud, kuid avalikkuse ette ei jõua need, kes on selle taga. Kõigile tuleks anda kindlustunne, et kui riik siiski eksib, siis hüvitatakse kõik kahjud, millest võtavad osa ka süüdlasest ametnikud, soovitab vandeadvokaat.

Glikmani sõnul on praegusel langusperioodil on eriti aktuaalsed need seadused, mis panevad ettevõtjale kohustuse tegutseda majanduslikult kõige otstarbekamalt. Majandusliku tõlgendamise meetodi kõige repressiivsemat vormi uskuvad maksuhaldurid leiavad seevastu, et ettevõtja peab valima mitmest legaalsest võimalusest endale kõige kahjulikuma.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. February 2009, 14:31
Otsi:

Ava täpsem otsing