Ross: kärpekava võitleb tarbimishirmu vastu

17. veebruar 2009, 08:25

Eesti Panga asepresidendi Märten Rossi
sõnul on koalitsiooni kärpekava kiire vastuvõtmine vajalik eelkõige seetõttu, et
võidelda inimestes tekkinud teadmatuse vastu, mis omakorda vähendab veelgi
tarbimist.

"Inimestele on selgust vaja. Kui me räägime, et kärbe justkui vähendab tarbimist, siis veel rohkem vähendab tarbimist teadmatus. Kui me oleme juba vastu võtnud mingi strateegia, siis mida rutem selle peale liikuda seda parem," rääkis Ross intervjuus ETV saatele "Terevisioon".

Ross avaldas lootust, et 8miljardiline kärpepakett on piisav tänavuste eelarvekulude rahastamiseks. "Ma isegi loodan, et seda on liiga palju ja asjad lähevad paremini, kui see stenaarium ette näeb," ütles Ross.

Ross lükkas praegusest olukorrast laenuturust rääkides ümber väite justkui pangad ei tahaks enam laenu anda. "See ei ole päris tõde. Pigem hinnatakse riske kõrgemalt ja see on iseenesest hea nähe," selgitas ta. Laenuvõtmist vähendab tema hinnangul pigem see, et laenuvõtjad ise on muutunud ettevaatlikuks. "Võibolla see hind pole isegi nii karm ning tingimused pole nii karmid, aga nad kujundavad ümber oma nö perekonna bilanssi," pakkus Ross.

Ta toonitas, et süüdistus Eesti Panga suunas, et viimane ei võtnud paari aasta taguse laenubuumi vastu miskit ette, pole päris õige ja Eesti Pank pööras sellele korduvalt tähelepanu.

"Tuleb aru saada, mis oli teistmoodi kaks aastat tagasi. Toona olid ootused ja mitte ainult meil. Valdav enamus arvas, et kasv saab olema pikaajaline ja pidev ja ülehomne on helgem kui tänane, siis see on see põhiline mootor, mis määrab laenuvõtmist," rääkis Ross, kelle sõnul on see õppetund nii Eestile kui kogu maailmale.

"Ei tohi tekitada liiga lihtsaid tulevikukasvu ootusi," nentis Ross.

Eesti Pank avaldab täna oma uue majandusprognoosi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. February 2009, 12:45
Otsi:

Ava täpsem otsing