Ansip: ajakirjandus on oma rolli täitnud

18. veebruar 2009, 08:11

Peaminister Andrus Ansip ütles Postimehe
arvamusliidrite lõunasöögil, et kuigi Eesti ajakirjandus on väga tundeline ja
pealiskaudne, on just ajakirjandus Eestis hoidnud ära sellised sündmuste
arengud, nagu oleme näinud viimastel kuudel Lätis ja ka Leedus.

Ansip nentis, et ajakirjandus on viimaste aastate jooksul paljude poliitikute väljaütlemiste ning valitsuse otsuste peale üle reageerinud ning ajakirjanduse süüdistamine on viimasel ajal justkui heaks tooniks muutunud, seisab Postimehes avaldatud kõnes, mille Ansip arvamusliidrite lõunasöögil pidas.

"Jah, ka mind häirib, et peaaegu iga mõttekäik, mis erineb ajakirjanike eelarvamusest, kohtab kohe negatiivset vastuvõttu. Kui julged rääkida vajadusest muuta laustoetuste süsteemi, siis lajatatakse sulle pealkirjaga "Ansip läheb lapsetoetuse kallale"," tõi Ansip näite. Ometi on just nüüd tema sõnul vaja üles leida need, kes tõepoolest vajavad abi, ning vältida sadade miljonite kroonide tuulde loopimist.

"Kui ütled, et pole õiglane maksta matusetoetust võrdselt kolm tuhat krooni nii nendele, kes pärivad vaid võlad, kui ka nendele, kes pärivad miljoneid kroone, tuleb pealkiri "Peaminister peab praegust kirsturaha priiskavalt suureks". Kui hoidud veel mitte küpse idee esitamisest, saad kaela süüdistuse tagatoapoliitika ajamises. See, kes räägib karmi tõtt, on süüdi rahva ähvardamises musta stsenaariumiga. Kellel on veel alles optimismi, see on ilmselt tulnud teiselt planeedilt," jätkas peaminister.

Ansipi sõnul on Eesti ajakirjandus väga tundeline ja ka pealiskaudne. "Ma ei usu, et emotsionaalne pealiskaudsus oleks väljaannete turundusstrateegia – peaasi, et aina rohkem müüa ja klikke koguda. Usun, et ajakirjanikud näevadki – ilma igasuguse müügistrateegiata – elu lihtsustatult. Niimoodi on neil alati olnud lihtsam lugejatele ja vaatajatele lähemal olla. Ja tegelikult peaksime seda ajakirjanduse püüdlust – olla oma lugejatele-vaatajatele arusaadav – hukkamõistu asemel hoopis hindama," leidis Ansip.

"Olen veendunud, et just ajakirjandus on Eestis hoidnud ära sellised sündmuste arengud, nagu oleme näinud viimastel kuudel Lätis ja ka Leedus. Eesti ajakirjandus on hoidnud võimu igal sammul ja sõnal tähelepanelikult silma peal. Tundub, et Lätis ja Leedus ei ole ajakirjandus seda rolli suutnud kanda. Seetõttu tabasid paljud probleemid inimesi täieliku šokina, nendeks ei oldud valmis," ütles peaminister.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. February 2009, 11:25
Otsi:

Ava täpsem otsing