BÖRS: Euroopas jälle languspäev

18. veebruar 2009, 18:33

Täanane börsipäev oli järjest juba kolmas,
mis möödus languse tähe all.

„Näeme veel tükk aega tugevat volatiilsust,“ ütles OFI Asset Managementi fondijuht Pierre-Alexis Dumont Bloombergile. „Majanduses puudub nähtavus. Usaldus ei ole taastunud.“

Prantsusmaa ja Saksamaa võivad olla sunnitud päästma terveid riike, mitte vaid üksikuid pankasid, kuna eelarved on pingelised majandussurutise raskuse all. Saksamaa rahandusminister Peer Steinbrück oli esimene oluline poliitikategija, kes võttis teema sel nädalal ülesse öeldes, et mõned 16 eurot kasutavast riigist võivad sattuda raskustesse ja vajada abi.

Alates 12. jaanuarist on 710 Lääne-Euroopa kompaniid avaldanud tulemused. Nende kasumid on kukkunud 75 protsenti. Ida-Euroopa kompniide kasumid on vähenenud vaid 55 protsenti.

„Ikka veel on liiga vara aktsiad osta,“ ütles Agilis Gestioni fondijuht Arnaud Scarpaci. „Isegi suured tööstusettevõtted näitavad selliseid tulemusi, mis näitavad, et nad on kriisist mõjutatud.“

Puma aktsia hind kukkus 6,6 protsenti, 124,01 eurole. Spordikaupade valmistaja teata, et neid ei ole enam eesmärki, et 2010. aastal on ettevõtte käibeks neli miljardit eurot. Ettevõtte neljanda kvartali kasum kukkus 79 protsenti ja oli analüütikute oodatust väiksem.

Üle maailma enam kui 120 hotelli majandav Millennium Copthorne teatas, et hotelliruumide nõudlus on kukkunud kõigis regioonides. Ettevõte kandis maha osa Aasia hotellide firmaväärtust seoses Tai rahutuste tagajärgede ja Pekingi olümpiamängude järel tekkinud hotelliruumide ülepakkumisega. Aktsia hind kukkus 24 protsenti, 172,5 pennile.

Bloombergi Lääne-Euroopa kommentaari jõudis ka OTP Banki aktsia, mis kukkus 13 protsenti, 1785 forindile. UBS analüütikud soovitasid eile aktsiat müüa.

Ida-Euroopa on kõige enam maailma krediidikriisile avatud piirkond, kuna euroala majandussurutis lööb eksporti ja nõrgenenud valuutakursid on ajanud ülesse välisvaluutas tehtud võlgade teenindamise kulusid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. February 2009, 18:33
Otsi:

Ava täpsem otsing