BÖRS: KIE valitsuste paberid kukuvad reitingutest kiiremini

18. veebruar 2009, 17:39

Võlakirjaomanikud on andnud uue hinnangu
Ungari, Poola ja Tšehhi valitsuse võlakirjadele, mis olid enne arenevate turgude
lemmiklasteks, kirjutab Bloomberg.

Nüüd aga nõuavad investorid Ungari valitsuse võlakirjadelt 0,2 protsendipunkti jagu kõrgemat tootlust, kui sama kestvusega Brasiilia valitsuse paberitelt, kuid Poola krediidireiting on Brasiilia omast nelja pügala võrra kõrgem. Poola maksejõuetuse risk on CDSide alusel sama, mis Serbial, kuigi Serbia krediidireiting on kuus astet madalamal Poola omast.

„Kõik jooksevad ukse poole,“ ütles Danske Banki arenevate turgude strateegiajuht Lars Christensen. „Turud on otsustanud, et Kesk-ja Ida-Euroopa on Euroopa subprime ala.“

Ta lisas, et mullu arenevate turgude valitsuste ja korporatiivvõlakirjadega 18 protsenti kaotanud investoritel on ees suuremad kukkumised KIE-paberitega. Varem tõi Euroopa Liitu kuulumine kaasa massilise investeeringute sissevoolu. Nüüd on olukord muutunud. Poola zlott on euro vastu augustist kukkunud 35 protsenti. Tšehhi majanduskasv oli neljandas kvartalis pea kümne aasta aeglaseim. Ungari vajas IMFi poolset päästmist.

Ungari võlakirjad kaotasid mullu pea 12 protsenti, olles tootnud 2007. aastal 9,4 protsenti. Poola paberis, mis tootsid 9,1 protsenti, langesid mullu 1,3 protsenti. Rumeenia valitsuse võlakirjad kaotasid mullu 12 protsenti. Rumeenia valitsuse võlakirjade tootlus on kahekordne Egiptuse omadega võrreldes.

„Ei ole kahtlustki, et need maad kannatavad suure tasakaalustamatuse all ning olulise avatud valuutapositsiooni (laenud on võetud tugevates valuutades ja varad ning sissetulekud on nõrkades valuutades) tõttu,“ ütles Christensen. „Nõrgenevad valuutad ja oluline sisemaise nõudluse aeglustumine viivad tasakaalustatuma majanduse poole.“

Eile ehmatas investoreid reitinguagentuuri Moody'se hoiatus, et nad vaatavad Ida-Euroopas tegutsevate Lääne-Euroopa pankade reitingud üle halvemuse suunas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. February 2009, 18:03
Otsi:

Ava täpsem otsing