Maksumaksjad: sotsiaalmaksu määr 2007. aasta tasemele tagasi

18. veebruar 2009, 10:55

Eesti Maksumaksjate Liit saatis täna
sotsiaalministrile ettepaneku vähenda tööandjate ja füüsilisest isikust
ettevõtjate jaoks kehtivat sotsiaalmaksu kuumäära eelmise aasta tasemele.

2008. aastal pidid tööandjad maksma iga töötaja ja ametniku eest sotsiaalmaksu vähemalt 2700 krooni suuruselt kuumääralt (sotsiaalmaks 891 krooni kuus), kirjutab liit. Selle aasta algusest tõusis kuumäär 4350 kroonile (sotsiaalmaks 1436 krooni kuus). Sama kuumäär kehtib ka füüsilisest isikust
ettevõtjale.

Sotsiaalmaksu alampiiri tõus puudutab eriti valusalt osalise tööajaga töötajaid ning neid, kes töötavad korraga mitme tööandja juures. Kõrgema sotsiaalmaksu tõttu koondatakse liidu hinnangul need töökohad esimeses järjekorras.

Maksumaksjate liidu teatel plaanivad paljud väiksema sissetulekuga füüsilisest isikust ettevõtjad oma tegevuse lõpetada ja end töötuna arvele võtta, sest nad ei suuda enam maksta sotsiaalmaksu avansilisi makseid. Sotsiaalmaksu kuumäära tõstmine tekitab kindlasti ka survet ümbrikupalkade maksmisele ja illegaalsele ettevõtlusele või muudele maksudest kõrvalehoidumise viisidele.

Maksumaksjate liit on arvamusel, et sotsiaalmaksu kuumäära säilitamine eelmise aasta tasemel aitaks säilitada väikesepalgalisi töökohti. Sotsiaalmaksu väiksem laekumine kompenseeritakse sellega, et vähenevad riigi kulud töötuskindlustushüvitistele, sotsiaaltoetustele ja tasuta ravikindlustusele ning säilib maksumaksjate õiguskuulekus maksude tasumisel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. February 2009, 11:13
Otsi:

Ava täpsem otsing