Tugev side emaga aitab lastel sõpru leida

18. veebruar 2009, 11:52

Uues uurimuses näidati, et lapsed, kellel
on eelkoolieas emaga tugevam side, sõlmivad esimestel kooliaastatel lähedasemaid
sõprussuhteid kui lapsed, kelle suhe emaga nii lähedane pole.

"Turvalise ja emotsionaalselt avatud ema-lapse suhte korral kujuneb lastel positiivsem ja vähem kallutatud arusaam oma kaaslastest, mis võimaldab sõlmida tugevamaid sõprussuhteid,“ ütles Illinois’ ülikooli teadlane Nancy McElwain võrguajakirjale LiveScience.

Teadlased on ka varem täheldanud, et ema ja lapse vahelise sideme tugevus mõjutab lapse tulevaste sõprussuhete kvaliteeti, kuid siiani pole seda nähtust põhjalikumalt seletada suudetud.

McElwain ja tema kolleegid uurisid 1071 lapse andmeid. Nad hindasid ema ja lapse vahelist kiindumust kolme aasta vanustel lastel. Kui laps sai nelja ja poole aasta vanuseks, hinnati, kui avatult ja teadvustatult suhtlesid ema ja laps oma tunnete teemadel.

Nelja ja poole aasta vanuselt ning esimeses klassis hinnati laste keelelisi võimeid ning vaenulikku käitumist mänguväljaku sotsiaalsetes situatsioonides. Emadel ja õpetajatel paluti hinnata ka laste suhete kvaliteeti parimate sõpradega kolmandas klassis.

Kolmeaastaselt emaga tugevat sidet omanud lapsed näitasid nelja ja pooleselt paremaid keelelisi võimeid ning avatumat suhtlemist tunnete teemal.

"Oskus rääkida oma tunnetest oli omakorda seotud väiksema vaenulikkusega mänguväljakul esimeses klassis, see aga võimaldas ennustada paremaid sõprussuhteid kolmandas klassis,“ selgitas McElwain. „Uurimistulemused näitavad, et lapsed õpivad teiste inimeste käitumist tõlgendama juba varakult pereelus kogetu põhjal. See oskus võib olla oluline laste võimes leida sõpru hilisemas elus.“

Oskus oma tunnetest rääkida ja keelelised võimed nelja ja poole aasta vanuselt olid samuti seotud laste sõpruse kvaliteediga esimeses klassis. „Kui lastel on lihtne oma tunnetest rääkida, eriti negatiivsetest tunnetest, parandab see nende suhtlemisoskust klassikaaslastega ning viib lähedasemate sõprussuheteni,“ lisas McElwain. Uurimistulemustest kirjutatakse pikemalt ajakirjas Child Development.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. April 2009, 12:59
Otsi:

Ava täpsem otsing