Tallinna haldusreformi hääletust segasid kahtlased masspostitused

Kadri Jakobson 19. veebruar 2009, 00:00

Kui Tallinna haldusreformi hääletuse internetileheküljel oli eile hommikul hääletanuid üle 27 000, siis ennelõunaks oli see arv kahanenud 25 000-le.

"See tekkis sellest, et hommikul tööle tulles nägime, et paljud hääled ei tulnud n-ö loomulikku teed pidi ja nende taga polnud reaalseid inimesi, vaid tööle oli pandud automaat," selgitas ta. "Need hääled läksid mahaarvamisele," lisas Nummi.

Küsimusele, kas tegu oli ei- või jah-häältega, Nummi täpselt öelda ei osanud.

Hääletus algas suhtega 25/75, ehk siis 25 protsenti vastanutest oli Keskerakonnaga üksmeelselt nõus linnaosad ära kaotama. Järjepidevalt on poolthäälte hulk kasvanud.

Puhtalt huvist hääletust jälginud IT-inimese sõnul on vastustega manipuleerimist märgata nii jah- kui ka ei-poolelt. Ei-poolelt tulevad need robustsemalt suuremate lainetena, nii näiteks tuli ei-hääli kella 6.30 ajal hommikul 4 minutiga 350.

Jah-poolelt tulevad hääled väiksemate portsudena. Ebatavalistelt suur sagimine käis küsitluslehel ka öösel. 3200 hääle kadumine näitab tema sõnul, et küsitluse korraldajad jälgivad, kust hääled tulevad.

Eile oli hetk, kus küsitluse internetilehekülg oli rivist väljas ning hääletamine võimatu.

Tallinna linnavalitsuse haldusreformi küsitluse taga on Keskerakonnale lähedal seisev ja varemgi kampaaniaid ja küsitlusi korraldanud Nitro FX, mille omanikfirma juhatusse kuulub Idea juht Mark Eikner.

Kui palju Tallinna linna tellimus firmale tulu toob, Nummi ei vastanud.

Kindlasti pole selline hääletus usaldusväärne ega läbipaistev. See hääletus ei sarnane sellele, mida tehakse valimiste puhul. Inimestel pole sellise hääletuse puhul mingit garantiid, et see õiglane oleks.Tegemist on pigem meelelahutusega. Kui sellise hääletuse tulemuste põhjal kavatseb linn aga midagi otsustada, võiks sekkuda seadusandlikud organid. Sellise küsitluse tulemusi ei saa võtta tõsiselt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:57

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing