Ergma: kuluhüvitistest pitsa ostmise aeg võiks lõppeda

19. veebruar 2009, 07:25

Riigikogu esimehe Ene Ergma sõnul ei ole
riigikogu suutnud avalikkusele piisavalt hästi selgitada vähenemisele määratud
kuluhüvitiste tegelikku vajadust ja seda peamiselt parlamendi osade liikmete
mõtlematu tegevuse tõttu.

Riigikogus läbis täna öösel edukalt esimese lugemise kõikide fraktsioonide algatatud seaduseelnõu, mis vähendab poole võrra riigikogu liikmetele makstavaid kuluhüvitisi ning kaotab ära riigikogu liikmete abide kohad, kirjutab ERR uudised.

Ene Ergma tõdes eelnõu tutvustades, et paraku on riigikogu maineparandamise programmi ka kuluhüvitiste vähendamisel väga raske teha, sest riigikogu liikmed kasutavad hüvitisi väga erineval moel ja kui see kasutamine on toimunud mingil imelikul moel, siis tavaliselt kirjutatakse kõikidele riigikogu liikmetele see kasutamismoodus juurde.

Riigikogu esimees käis välja ka nägemuse, millele tema hinnangul võiks kuluhüvitisi kulutada.

"Need on põhiliselt sidekulud, mis tavaliselt riigikogu liikmel võivad olla väga suured. Kindlasti sõidukulud, sest ma olen veendunud, et eriti neil riigikogu liikmetel, kes elavad väga kaugel, on kindlasti suured sõidu- ja bensiinikulud," ütles Ergma ja lisas, et riigikogulased, kellel on ka teine professioon, võiksid hüvitisi kasutada kindlasti komandeeringuteks oma professionaalse taseme säilitamiseks.

"Muidugi on kõige kurvemad nähud mingisugused asjad, mis tunduvad inimestele imelikuna. Need puudutavad näiteks toiduaineteoste või pizzatükke. See on imelik ja seda on väga raske kommunikeerida ja ausalt öeldes, ma ei pea seda õigeks, et riigikogu infoosakond peaks seda pärast seletama. Me peaksime ise panema endale ka mingisugused piirid, mida me saame kasutada. See on minu veendumus!"

Ergma tuletas meelde, et kuigi näiliselt vähendati eelarvekärbetega riigikogu eelarvet vaid 3-3,5 %, kuid arvestamata jäetakse, et riigikogu eelarvele lisati juurde valimiskomisjoni eelarve, milleks raha ette nähtud ei olnud, ja tegelikult kogu parlamendi eelarve vähenes 14%.

Rääkides eelseisvatest kahtedest valimistest, ütles Ergma, et kindlasti ei hakka ükski riigikogu liige nende eel istuma parlamendis. "Me kindlasti kasutame oma võimalusi, mis meil on, ja neid on tunduvalt vähem," märkis ta.

"Kui me ikkagi ei oska ennast rahvale näidata, nii nagu vaja on, siis ilmselt me siin enam ei ole," lisas riigikogu esimees.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. February 2009, 10:34
Otsi:

Ava täpsem otsing