Kaotasite spetsialisti töö? Hakake saapapuhastajaks!

20. veebruar 2009, 20:14

Töötuks jäänud kõrgharidusega inimesed ei
peaks kartma füüsilist tööd teha ja võiks hakata näiteks saapapuhastajaks või
õppida keevitajaks.

Rus.db.lv vahendas Lukoil Baltija juhi Haim Kogani intervjuud ajalehele Bizness Baltija, et töö kaotanud spetsialistid peavad ümber õppima ja oma ajud ümber häälestama, et aru saada: pole häbi olla sinikrae. Kogan märkis ühtlasi, et Läti pääseb kriisist välja mikroettevõtluse abil.

"Vot minu sõbral ja naabril Vassili Melnikul (Tosmares kugubuvetava nõukogu juht - toim) pole kunagi piisavalt keevitajaid. Ta tõi neid Ukrainast, need õppisid siin välja ja läksid edasi Norrasse. On vaja tööstuserialasid. Saan aru, et see pole nii lihtne. Inimene istus kontoris, sehkendas midagi arvutis, ja nüüd minna tööliseks... Kuid see on kriis. Peamine on aju nii ümber häälestada, et inimesed mõistaksid: häbi on varastada, kuid näiteks tööline olla pole üldse häbi," arutles Kogan.

Lukoili juht lisas, et kui varasemal ajal oli palju kingsepatöökodasid, siis praegu tuleb neid tikutulega taga otsida. Ta avaldas arvamust, et ka praegu vajatakse sellist teenust. Kui töötu hakkab näiteks kingi parandama, teenib ta sellega nii omale kui lähedastele leiva lauale. "No kõik ei saa ju tegeleda nanotehnoloogiaga," ütles Kogan. "On vaja lihtsaid ja odavaid kaupu, lihtsaid olmeteenuseid, mille paljud oleks justkui ära unustanud."

Kogan meenutas Karl Marxi, kes olevat rääkinud, et kapitalism toimib kuni 7% töötuse juures. Lätis on töötus jõudnud 9-10% vahele, seega tuleb kähku midagi ette võtta. Lõppude lõpuks pole probleem üksnes majanduses, vaid ka tohutus sotsiaalse pinge kasvu riskis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. February 2009, 20:14
Otsi:

Ava täpsem otsing