Savisaar: haldusreform Tallinnas on jõus ja viiakse ellu

20. veebruar 2009, 10:47

Eile õhtul võeti Tallinna volikogu määrus
haldusreformi kohta vastu ja on jõus selle vastuvõtmise hetkest, ütles Tallinna
linnapea Edgar Savisaar Raepressi vahendusel.

Kui tõesti peaks jõustuma ka Riigikogus vastuvõetud soolise võrdõiguslikkuse seaduse muudatused, millega soovitakse muuta Tallinna valimiskorraldust, siis järgmisel päeval pärast jõustumist esitab Tallinna linn hagi Riigikohtusse ja tõstab üles küsimuse ka Euroopa rahvusvahelistes omavalitsusorganisatsioonides, sest need seadusemuudatused on sügavas vastuolus Eesti Põhiseadusega ning mitmete muude seadustega, märkis linnapea. Linnaosade tekitamine ja lõpetamine on volikogu pädevuses, isegi ainupädevuses ja selle seisukoha muutmine on sügav riive omavalitsuse autonoomiasse, lisas ta.

"Kriitikat ei kannata ka väide, et aasta jooksul enne valimisi ei saavat muuta valimiskorraldust. Esiteks, valimiskorraldust muutis Riigikogu möödunud aasta detsembris, mis samuti toimus vähem kui aasta enne valimisi. Seda ei vaidlustanud ei õiguskantsler ega president, järelikult on sellega asjad korras. Teiseks, Tallinna linn ei muutnud ühtegi valimismäärust, vaid korraldab oma haldusreformi, mis vaid kaudselt mõjutab olukorda valimistel," lausus Savisaar.

Keskerakonna liider ei usu, et president Riigikogus eile õhtul vastu võetud seadusemuudatused kergel käel välja kuulutab. "Selle seaduse muudatusega on labastatud kogu Eesti seadusandlus, diskrediteeritud nii Riigikogu kui ka poliitikat üldse. Kuidas võtta tõsiselt Eesti juristkonda, kui soolise võrdõiguslikkuse seadusega hakatakse muutma valimiskorraldust? Arvan, et presidendil on, mille üle mõelda. Ka tema ei taha ju olla kummitempel Urmas Reinsalu ja teiste Riigikogu naljameeste kätes. Seetõttu ma ei usu, et Toompea seaduseparandustel saab olla pikk tulevik," oli Savisaar kriitiline.

Poliitiku sõnul oli Toompeal toimunu üks vastutustundetu intriig, millel ei ole midagi tegemist ei poliitikaga ega juuraga. "Seda kinnitab ka asjaolu, et seaduseparandused võeti vastu loetud minutid pärast seda kui Tallinna linnavolikogu kiitis heaks oma määruse. Mitu päeva kestnud võidujooks Toompea ja all-linna vahel ei teinud kedagi õnnelikuks. Mulle, kui pikaajalise staažiga poliitikule, jättis see halva maigu suhu ja tunnistas veelkord, kui vastutustundetu ja poisikeselik on Eesti praegune võimuladvik," märkis ta.


Savisaar: haldusreform Tallinnas on jõus ja viiakse ellu Savisaar: haldusreform Tallinnas on jõus ja viiakse ellu

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. March 2009, 14:18
Otsi:

Ava täpsem otsing