Soomes jätkub üürikorterite hinnatõus

20. veebruar 2009, 21:41

2008. aastal tõusid korteriüürid Soomes
keskmiselt 3,4%, sealhulgas Helsingis 4,4% ning väiksemate korterite üürihindade
tõusu trend jätkub.

Need statistikaameti numbrid kajastavad vaba üürituru hindu, kirjutas täna Helsingin Sanomat (Soomes leidub ka küllalt palju reguleeritud üürimääraga elamispindu - toim). Helsingis oli möödunud aastal keskmine ruutmeetri üürihind 12,69 eurot (199 krooni), mujal Soomes 8,71 eurot (136 krooni).

Peale pealinna oli tõus suurem veel selle mõjupiirkonda jäävates Espoos ja Vantaas. Helsinki piirkonnas sõlmitud uued üürilepingud olid 2008. a keskmise ruutmeetrihinnaga 14 eurot (219 krooni).

Arava-korterites (need on Soomes riikliku laenuprogrammi toel rajatud elamispinnad, mis on enamjaolt kohalike omavalitsuste omanduses ning kus üür peaks kujunema kulupõhiselt - toim) oli ruutmeetri keskmine üür 8 eurot (125 krooni).

Helsingin Sanomat kirjutas eelmisel nädalal, et suurte korterite üürid on hakanud langema – neid tuleb hulgi üüriturule, sest müüa omanikel ei õnnestu. Väikeste korterite puhul on vastupidiselt oodata üüritõusu. Üürijärelevalvega tegeleva riigiasutuse juht Timo Metsola ennustas Kauppalehtis sel aastal ühetoalistele keskmiselt 9% ja kahetoalistele 6% tõusu.

Neljatoalistel ja suurematel on aga oodata üüri 3-5% langust. Soome ajakirjanduses on põhjendatud väiksemate üürikorterite nõudluse kasvu sellega, et inimesed ei usalda praegu korterit osta, samuti tahavad suurte korterite üürnikud kolida taskukohasemale pinnale.

Eesti rahas nõuab turuhinnaga Helsingi 50 m2 üürikorter viiekohalist summat kuus ehk kordades rohkem kui 80 km eemal Tallinnas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. February 2009, 21:41
Otsi:

Ava täpsem otsing