Maimik: eks president lohutab rahvast

Kärt Blumberg 21. veebruar 2009, 16:37

Eks ta lohutab rahvast keerulisel ajal. Eks
aastalõpukõne ole lihtsalt retoorika, kuid paljude jaoks on seda ilmselt vaja,
arvas filmilooja Andres Maimik.

"Eks ta lohutab rahvast keerulisel ajal. Üritab kuidagi positiivsust süstida ja viibutab kellegi suunas näppu ka. Ma pole kunagi eriti suur kõnede kuulaja-lugeja olnud. Aga mulle meeldis see, mida president kunagi venelaste kohta ütles, et nad ei ole erivajadusega inimesed," arvas filmilooja Andres Maimik, vastates Äripäeva päevaküsimusele millele peaks president oma aastapäevakõnes rõhuma.

Aastapäevakõne on tema meelest lihtsalt üks kõne, retoorika. Paljude jaoks on seda ilmselt vaja, aga see kõne ju iseenesest midagi ei muudaks – nagu aaria või teatritükk, mida on kena kuulata-vaadata.

"See pakub inimestele vaheldust ja lohutust. Kui kõne hästi sõnastatud on, siis ka mõtlemis- ja jutuainet.

"Kuulun nende hulka, kes kõnedest – eriti pikkadest – lugu ei oska pidada. Kui ma ise olen kõnet pidanud mõnel oma raamatu esitlusel, on see piirdunud ikka sellega, et tänan kohaletulnud ja palun lauale lähemale astuda," sõnas kirjanik Andrus Kivirähk, sest mis siin ikka pikalt tõsist juttu rääkida, kui on pidu ja pudelid juba avatud.

Entsüklpoeediakirjastuse juht Hardo Aasmäe suhtub aga asja tõsisemalt. Tema meelest on praegu kriisiolukorras kõige halvem nõuandja paanika, kohkumus ja kõikvõimalikud rabedad otsustused. Seega tuleb ka külmavereliselt käituda.

"Otsustajaid tuleks üles kutsuda lihtsale põhimõttele, nagu Karlsson katuselt: "Rahu, ainult rahu!"", leiab erudist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. February 2009, 16:37
Otsi:

Ava täpsem otsing